вівторок, 24 вересня 2024 02:20

Допоможуть яблука: як врятувати картоплю від проростання

Допоможуть яблука: як врятувати картоплю від проростання
Картопля під час зберігання може проростати. Фото: ukr.media

Взимку зібраний урожай картоплі може зіпсуватися. Вона часто проростає, що псує зовнішній вигляд та погіршує смакові якості овоча.

Існує простий і перевірений спосіб уповільнити процес проростання картоплі. У цьому допоможуть яблука, пише Gazeta.ua.

Проростання картоплі - це природний процес. Він розпочинається під впливом вологи, світла та тепла. Таким чином картопля розмножується, адже у паростках містяться зародки нових рослин.

Водночас яблука виділяють етилен. Цей природний газ прискорює дозрівання багатьох фруктів і овочів. Але на картоплю етилен діє протилежним чином - він уповільнює процес проростання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Допоможуть каштани або жолуді: як зберігати картоплю без погреба

Для зберігання потрібно вибрати картоплю без пошкоджень і ознак проростання. Далі слід вимити і обсушити кілька яблук. Картоплю закладають на зберігання в темне, прохолодне місце. Це може бути комора або підвал. Серед картоплі потрібно покласти кілька яблук. Але краще їх тримати не на картоплі, а в окремій ємності або пакеті. Періодично слід перевіряти картоплю і яблука. Якщо вони почали псуватися, потрібно замінити їх свіжими.

Проростання картоплі також уповільнює низька температура. Окрім того, варто підтримувати оптимальний рівень вологості в місці зберігання. Занадто висока вологість може сприяти розвитку гнилі, а низька - висушуванню картоплі.

Картоплю можна зберігати в паперових пакетах. Це забезпечить циркулювання повітря і запобігатиме утворенню конденсату.

Окрім того, картоплю можна засипати піском. Це створює сухе середовище, яке уповільнює проростання. Якщо немає погреба чи іншого належного місця для зберігання картоплі, її можна тримати в холодильнику.

Вадливо пам'ятати, що не варто зберігати картоплю разом з іншими овочами, особливо з бананами, помідорами та грушами. Адже таким чином прискориться процес дозрівання і проростання картоплі.

Урожай картоплі важливо зберегти до наступної весни. Для цього потрібно дотримуватися кількох важливих правил.

Зокрема, зібраний врожай необхідно перебрати та просушити. Рекомендують також використовувати додаткові методи, зокрема обробку триходермою.

Зараз ви читаєте новину «Допоможуть яблука: як врятувати картоплю від проростання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі