пʼятниця, 19 липня 2024 08:50

Чому зеленіє картопля та як цього не допустити: корисні поради

Чому зеленіє картопля та як цього не допустити: корисні поради
Картопля іноді може зеленіти ще до викопування. Фото: agro-market.net

Інколи після викопування картопля може зеленіти. Тоді вживати її в їжу не можна.

Зеленіють бульби через те, що в них під впливом сонячних променів відбуваються певні хімічні реакції, пише Gazeta.ua.

У картопляній шкірці, як і в багатьох інших рослинах, міститься хлорофіл, що відповідає за фотосинтез і надає овочу зелене забарвлення. Щоб розпочався процес фотосинтезу, на картоплю повинні впливати ультрафіолетове або інфрачервоне випромінювання. Сонячні промені містять в собі їх обидва. Тому, перебуваючи під сонячним світлом картопля зеленіє набагато швидше. Якщо в місці зберігання картоплі вмикати лампу розжарювання, вона також поширює інфрачервоне випромінювання, що призводить до зеленого відтінку картоплі.

Натомість у темряві картопля не зеленіє. Але для цього не слід порушувати правила її зберігання. Однак, картопля може зеленіти ще в землі, якщо розташовується близько до поверхні.

Вживати зелену картоплю для людини може бути вкрай небезпечно. Адже у зелених бульбах картоплі міститься отруйна речовина - соланін. У звичайній картоплі він також є, але його кількість в рази менша, ніж у зеленій. Особливо небезпечною вважають сиру зелену картоплю. Перед приготуванням слід максимально зрізати зелень з бульб. Картоплю потрібно також попередньо вимочити у воді. Повністю позбутися від отрути не вийде, але її вміст знизиться на 40%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли копати часник: селекціонер вказав на головні ознаки дозрівання

Позеленілу картоплю не можна давати також тваринам і птахам. Перед тим, як давати тваринам зелену картоплю, її потрібно попередньо очистити і проварити не менше години. А воду, в якій варилася картопля, також важливо злити.

Для того, щоб картопля після викопування не зеленіла, її потрібно правильно зберігати. Тримати картоплю слід в темних, світлонепрохідних мішках або темному підвалі. Категорично не можна зберігати картоплю на балконі, оскільки там вона мало захищена від сонячного світла.

Щоб бульби не в'яли, краще закуповувати їх невеликими порціями і зберігати в холодильнику в поліетиленовому пакеті.

Зберігати картоплю потрібно при температурі +12℃ в перші 30 днів після викопування, і при +4... +5℃ надалі. Не можна різко охолоджувати картоплю після викопування, інакше вона може гнити.

Вологість приміщення, де зберігається картопля, не повинна перевищувати 85-93%, інакше бульби також гнитимуть. Якщо ж вологість буде нижчою, то картопля скривиться і втратить свою пружність. Важливо, щоб у сховищі для картоплі була хороша вентиляція.

Однак, позеленілу картоплю можна використати для посадки на наступний рік. До речі, її обходять стороною миші через отруту, яка в ній міститься. Тому з її допомогою можна зберегти насіннєву частину врожаю.

Але перед тим, як садити зелену картоплю навесні, потрібно дотримуватись певних правил. Так, її потрібно заздалегідь витягти зі сховища для пророщування. Протягом двох тижнів бульби мають перебувати в темному, вологому місці при температурі +12... +16℃, щоб паростки були товстими і короткими.

Важливо пам'ятати, що позеленіла картопля захищеніша від шкідників. До того ж, вона сходить швидше, ніж звичайні бульби.

Цибуля зазвичай можна збирати, коли вона починає жовтіти та обсихати.

Переважно цибуля дозріває за 70-80 днів після посадки. Є кілька моментів, які свідчать, що цибулю вже час викопувати.

Зараз ви читаєте новину «Чому зеленіє картопля та як цього не допустити: корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі