субота, 08 квітня 2023 02:50

Коли починати садити городину ‒ народні прикмети

Коли починати садити городину ‒ народні прикмети
Народний календар дати висаджування основних городніх культур прив'язує до початку цвітіння різних рослин. Фото: agrarii-razom.com.ua

Народний землеробський календар прив'язує дати проведення основних робіт на землі переважно до релігійних свят.

Але спостерігали також за різними природними явищами, щоб знати, що й коли краще сіяти й висаджувати. Gazeta.ua зібрала кілька порад для городників.

Зокрема, висаджування бульбових, цибулинних рослин, зокрема жоржин, лілій пов'язували з цвітінням черемхи. А також ‒ із розпусканням листочків на березах.

Цвітіння певних видів рослин починається, коли досягнутий потрібний рівень прогрівання ґрунту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно вирощувати розсаду на підвіконні ‒ корисні поради

Тому, наприклад, вважають, що коли цвітуть нарциси – можна садити салат та капусту. А коли на березах лопають сережки – земля прогрілася настільки, що виходять в поле сіяти хліб.

Коли з водойм чути квакання жаб, можна садити цибулю. А як зацвіли вишні ‒ час сіяти кріп. Як тільки зацвіте бузок ‒ можна сміливо садити качановий салат.

Вважають, що основні роботи на городі починаються із цвітінням мати-й-мачухи. Здавна, вибираючи дату для певного виду робіт, вели відлік днів від початку цвітіння мати-й-мачухи.

Розсаду помідорів висаджують в ґрунт при цвітінні калини та горобини. До цього терміну можна посіяти гарбузи та кабачки. Саме цвітіння червоної горобини народні повір'я називають головною ознакою сталої теплої погоди, гарантом того, що заморозків у цьому сезоні вже не буде. Теплолюбні рослини висаджують в період опадання тополиного пуху. До них відносять огірки та перці.

Уже зовсім скоро весна покличе городників і дачників на грядки. Але вже зараз слід подумати, як зробити урожай багатим. Для цього потрібно правильно спланувати грядки. Кілька порад зібрала Gazeta.ua.

Із настанням весни роботи в саду ‒ непочатий край. Навесні плодові дерева потрібно обрізати, рослини зрошувати та підживлювати. Окрім того, о цій порі активізуються шкідники, із якими також потрібно боротися. Із чого починати догляд за садом весною, пише Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Коли починати садити городину ‒ народні прикмети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі