вівторок, 18 квітня 2023 02:50

Догляд за садом навесні ‒ з чого починати

Догляд за садом навесні ‒ з чого починати
Навесні плодові дерева обрізають, рослини зрошують та підживлюють. Фото: propozitsiya.com

Із настанням весни роботи в саду ‒ непочатий край. Навесні плодові дерева потрібно обрізати, рослини зрошувати та підживлювати.

Окрім того, о цій порі активізуються шкідники, із якими також потрібно боротися. Із чого починати догляд за садом весною, пише Gazeta.ua.

Для початку потрібно звернути увагу на плодові культури. Слід перевірити, чи не постраждали гілки від заморозків, обрізати ті, що замерзли та загинули. За допомогою металевої щітки видаляють застарілу кору на старих деревах.

Пристовбурні кола рослин також потрібно очистити. Під деревами та кущами може бути багато жуків, гусениць, кліщів, які обрали дерева як місце для зимівлі. Якщо цього не зробити, то перші сонячні промені активує їх і вони почнуть шкодити корінцям.

Наступний крок – захист дерев і кущів від шкідників. Дерева весною бажано кропити тричі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як уберегти дерева й квіти від перепадів температури взимку ‒ корисні поради

Обприскування потрібно проводити на трьох фазах вегетації дерев: на початку цвітіння та набубнявіння бруньок, під час цвітіння та коли цвітіння закінчується.

Вперше кропити дерева потрібно, як тільки на деревах з'являється бутон, – це знешкодить шкідників, які залишилися з минулого року. Другий раз обприскують в період цвітіння, коли опаде четверть пелюсток. Тоді відбувається загибель комах та збудників хвороб. І втретє дерева обприскують уже після цвітіння. У цей час гине личинка та жуки, які залишилися після попередніх обприскувань.

Фруктові дерева обробляють різними препаратами. Так, для груш та яблунь підходять Енжіо, Ампліго, Децис Профі, Прованто Максі. Вони захищають плодові дерева від парші. Ці препарати, а також розчин Оперкот Мульті можна використовувати для боротьби з різними видами захворювань та такими шкідниками, як плодожерка, листовійка, довгоносик.

У середині весни потрібно застосовувати препарати для фруктових дерев з метою резистентності плоду до парші та гнилі. А в останній місяць весни сад обробляють для захисту від молі, щитівки, листовійки, плодожерки.

Кісткові дерева обробляють у квітні, коли розпускаються бруньки. Тоді потрібно застосовувати спеціальні препарати з вмістом міді, це допоможе забезпечити захист від грибкових інфекцій.

Щоб захистити яблуні весною від шкідників, які перезимували, використовують сечовину у вигляді робочого розчину.

Окрім того, боротися з комахами допомагає карбамід. Але при його використанні потрібно бути обережними, щоб не було високої концентрації. Це може нанести шкоди листю та брунькам. При цьому не можна використовувати інші хімічні препарати.

У залежності від віку дерева можна використовувати залізний та мідний купорос. Для молодих насаджень беруть 50 грамів залізного купоросу та розводять його на 10 літрів води. Для дерев, які мають товстіший стовбур та кору, застосовують мідний купорос у пропорції 100 грамів речовини на 10 літрів води.

Ефективна також бордоська речовина, яка готується на основі 100 гр. мідного купоросу. Його змішують у відрі зі 150-200 грамами негашеного вапна та милом. Цей розчин допомагає у боротьбі зі шкідниками, знешкоджує лускокрилих метеликів, а також ефективно лікує альтернаріоз та кір.

Особливу увагу звертають на персик. Це культура, яку потрібно захищати від грибкових хвороб, попелиці, довгоносиків, квіткоїдів, кліщів, молі та плодожерки. Для цього використовують карбамід з додаванням бору.

Інші кісткові рослини обробляють так само, як і персик. Використовують мідний та залізний купорос, а також бордоську речовину, дотримуючись правил обприскування.

Якщо хочете мати гарний і продуктивний сад, за деревами потрібно доглядати. Важливо при цьому вміти вчасно і правильно обрізати фруктові дерева. Обрізка – це найнеобхідніший спосіб формування крони. Вона потрібна для росту і плодоношення. Кілька порад щодо весняної обрізки фруктових дерев зібрала Gazeta.ua.

У лютому і березні активно висаджують розсаду. Але, щоб вона була здоровою і в результаті дала гарний урожай, потрібно добре знезаразити ґрунт і насіння.

Поради щодо того, як продезінфікувати землю, збирала Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Догляд за садом навесні ‒ з чого починати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі