вівторок, 21 лютого 2023 20:07

Планування грядок на городі ‒ корисні поради

Уже зовсім скоро весна покличе городників і дачників на грядки. Але вже зараз слід подумати, як зробити урожай багатим.

Для цього потрібно правильно спланувати грядки. Кілька порад зібрала Gazeta.ua.

Варто пам'ятати, що жодну з городніх культур не можна щорічно вирощувати на одному і тому ж місці. Їх потрібно чергувати. Але при плануванні потрібно враховувати вплив рослин одна на одну.

Для кожної культури потрібно правильно обрати попередника. Від цього залежить майбутній урожай. Грядки на городі бажано планувати на кілька років. Це дозволить мінімально виснажувати ґрунт й уникнути захворювання рослин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно вирощувати розсаду на підвіконні ‒ корисні поради

Автор: apteka-sadivnyka.ua
  Таблиця попередників овочевих культур
Таблиця попередників овочевих культур

Якщо не дотримуватись порад щодо попередників, ґрунт може виснажуватись. Певні рослини "люблять" конкретні види мінералів, і вже в кінці сезону в грунті, де росла, наприклад, капуста, буде дуже мало фосфору, а під картоплею не залишиться азоту і калію. Якщо наступної весни посіяти тут ті ж овочі, їм просто не вистачить поживних речовин для нормального розвитку.

Якщо не дотримуватись сівозміни, це може призвести до зараження ґрунту хворобами, які переносять шкідники. Наприклад, якщо в минулому сезоні вам доводилося боротися з фітофторою або колорадським жуком, то, знову саджаючи на тому ж місці картоплю, ви подвоюйте такі ж ризики.

Після рослин, які збирають уже після настання перших заморозків, не бажано садити культури, що вимагають раннього плодоношення. Адже за зиму ґрунт не встигає "відпочити", тобто гарного врожаю у новому сезоні не буде.

Окрім того, важливо дотримуватись порад із сумісності культур на грядках. Рослини в процесі життєдіяльності виділяють біологічно активні речовини, які можуть позитивно або негативно впливати на культури, що ростуть поруч.

Автор: kvitkainfo.com
  Таблиця сумісності овочевих культур
Таблиця сумісності овочевих культур

З огляду на зібрану інформацію, фахівці склали основний список сумісних і несумісних городніх рослин.

За допомогою цієї таблиці можна правильно спланувати грядки на городі. Практика свідчить, що правильне планування грядок на городі з урахуванням сумісності рослин дозволяє підвищити врожай на 30-40%.

У лютому і березні активно висаджують розсаду. Але, щоб вона була здоровою і в результаті дала гарний урожай, потрібно добре знезаразити ґрунт і насіння.

Поради щодо того, як продезінфікувати землю, збирала Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Планування грядок на городі ‒ корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі