неділя, 02 червня 2024 04:30

Чим підживити помідори, щоб швидше дозріли

Чим підживити помідори, щоб швидше дозріли
Помідори слід підживити ,щоб не уповільнились у ростіФото: gradinamax

Щоб помідори не сповільнювались у рості і дозрівали швидше, варто прислухатись до порад по догляду за ними.

Більшості сортів томатів потрібно три-чотири місяці теплих умов з оптимальною температурою повітря від +21 до +27 °C, щоб сформувати плоди. Не слід забувати і про помірний полив та добрива. Як зробити, щоб помідори швидше дозріли, пише Express.

Особливості сорту

Насамперед слід обрати швидкостиглі сорти (зазвичай інформація про це міститься на упаковці). Наприклад, помідори черрі дозрівають набагато швидше, ніж великі сорти, яким потрібні тривале тепло та сонячне світло, щоб почервоніти.

Особливості ґрунту

Важливо підтримувати правильну температуру. Помідори найкраще ростуть у теплому ґрунті, а прохолодні умови значно уповільнюють їхній розвиток.

Загартування

Щоб звикнути до зовнішніх умов, рослинам потрібне загартування. Приблизно за тиждень до того, як висадити розсаду на грядку, експерти радять на кілька годин виносити її на свіже повітря. Важливо обирати частково затінене та захищене від вітру місце. Поступово, протягом тижня або 10 днів, слід збільшувати час перебування розсади на вулиці.

Мульчування

Влітку фахівці рекомендують постелити тонкий шар соломи або будь-який інший тип мульчі, щоб допомогти зберегти вологість ґрунту. Однак навесні ґрунт має добре прогрітися під сонцем, тому накривати його мульчею не потрібно.

Підживлення

Добрива мають забезпечувати потреби рослин у певний період розвитку.

Калійні добрива підвищують стійкість до хвороб, покращують естетичний вигляд помідорів. Їх потрібно вностити на етапі утворення зав'язі. Калій також корисний для формування більш насиченого смаку та яскравого забарвлення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Починають збирати перший врожай овочів: посівний календар на липень

Фосфорні добрива корисні для кореневої системи. Вони прискорять цвітіння, а плоди дозріватимуть швидше. Фосфор підвищує стійкість рослин до несприятливих умов.

Для нарощення вегетативної маси, зокрема, стебел та листя, можна використати азотні добрива.

Крім того, слід встановити міцні опори, щоб рослини трималися вертикально і не затіняли одна одну.

Коли падають дощі, овочі починають заражатися різними грибковими хворобами. Будь-якому городнику хочеться уникнути цього явища.

Після дощів збільшується ризик грибкових захворювань, таких як фітофтороз. Для профілактики можна обробити помідори препаратами на основі міді або оксиду міді.

Зараз ви читаєте новину «Чим підживити помідори, щоб швидше дозріли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі