понеділок, 01 квітня 2024 02:20

Як переконатися, що насіння добре зійде - простий метод

Як переконатися, що насіння добре зійде - простий метод
Насіння варто перевірити на якість перед сівбою. Фото: ukr.media

Посіяні овочі чи квіти можуть не сходити, якщо насіння виявиться неякісним або ж порожнім.

Тому варто заздалегідь перевірити насіння й визначити, яке не підходить до для посадки. У цьому допоможе простий, але ефективний метод, пише Gazeta.ua.

Перевірити насіння на схожість допоможе тест із сіллю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обрати ємність для розсади: чотири варіанти

Для цього потрібно у склянку води кімнатної температури додати столову ложку солі й ретельно перемішати. Потім у цей розчин слід помістити насіння й знову добре перемішати. Через певний час можна оцінити результат: насіння, яке опиниться на дні, можна сміливо сіяти. А те, що спливло — непридатне й сіяти його немає сенсу.

Насіння також може погано сходити, якщо воно зберігалось уже тривалий час. Існує кілька способів простимулювати схожість насіння. Для цього його потрібно помістити в тепле вологе середовище.

Можна це зробити, наприклад, за допомогою мокрих паперових рушників. Насіння потрібно розкласти на такий рушник, злегка його зволожити, закрити ще одним рушником й залишити на ніч у теплому місці.

Якщо насіння правильно обробити, воно буде більш життєздатним. Зокрема, часто радять знезаражувати посівний матеріал.

Один з найефективніших методів знезараження - термічна обробка. Більшість хвороб рослин, в тому числі овочевих культур, передається саме через насіння.

Зараз ви читаєте новину «Як переконатися, що насіння добре зійде - простий метод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі