середа, 03 квітня 2024 02:20

Як і чим обробляти аґрус навесні: народні методи

Як і чим обробляти аґрус навесні: народні методи
Аґрус навесні потрібно обробити. Фото: digital.cx.ua

Одним з перших навесні розпускається аґрус. Садівники намагаються не проґавити момент і вчасно його обрізати, розсадити або пересадити.

Далі його потрібно підгодувати і обприскати від шкідників і хвороб. Про те, як правильно це робити, пише Gazeta.ua.

Аґрус навесні потрібно обрізати. Обрізку роблять до розпускання бруньок. При цьому варто видалити пагони, пошкоджені морозом і шкідниками, старі гілки, пагони, які загущують кущ, та прикореневу поросль.

У молодих кущів потрібно підрізати пагони, залишивши на них по п'ять бруньок. На 2-3-річних кущах слід залишити чотири-п'ять найсильніших гілок, а на старших - по 10-12 пагонів різного віку. Кількість гілок на дорослому кущі загалом може бути близько 20. Зрізають непотрібні гілки на рівні землі, чистим і гострим інструментом.

Кущі аґрусу, які сильно розрослися, можна поділити і розсадити. Але це потрібно встигнути зробити до розпускання бруньок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як позбутися старого пенька в саду: простий і ефективний спосіб

Щоб посадити аґрус навесні, потрібно заправити ґрунт перегноєм або компостом, додати золу. Потім слід перекопати місце для посадки на глибину близько 20 см, викопати ямку глибиною 35-40 см і шириною близько півметра. Кущ потрібно заглибити при посадці на 6-8 см і засипати землею.

Після цього кущик потрібно полити. На один знадобиться близько 5 л води. Можна замульчувати поверхню тирсою або торфом - вони утримуватимуть вологу.

Якщо кущ старий або сильно розрісся, його можна поділити і розсадити - це перевірений і універсальний спосіб розмноження чагарнику. Для цього його потрібно акуратно викопати, щоб не пошкодити коріння, а те, що пошкодилося або засохло - обрізати. За допомогою секатора поділити кущ на кілька частин, зрізи посипати золою або товченим активованим вугіллям. Далі - висадити в підготовлені лунки, як розповідали вище.

Аґрус і смородину навесні також варто підживити. Чудовим засобом для підживлення як аґрусу, так і смородини є зола. Її розсипають під кущі з розрахунку склянка на кущ.

Також добре працюють картопляні очистки. Літрову банку лушпиння слід залити двома літрами окропу, настояти пару годин і полити настоєм кущі.

Від шкідників і хвороб аґрус і смородину також можна обробити без застосування хімікатів. Робити це краще навесні, до того, як розпустилися бруньки. Для цього є кілька перевірених народних рецептів:

• Настій золи - проти борошнистої роси, пильщика, вогнівки

Як готувати: 300-400 г золи заливаємо відром води (10 л) і даємо настоятися дві доби. Потім додаємо 50 г мила (господарського) для клейкості - цією сумішшю потрібно обприскати кущі.

• Настій сухої гірчиці - від пильщика, скляниці, вогнівки та інших "товаришів"

Як готувати: 200 г сухої гірчиці заливаємо відром води (10 л) і теж настоюємо дві доби. Потім цей настій розбавляємо водою (1:5), додаємо мило (50 г мила на кожні 10 л) і обробляємо кущі.

• Настій лушпиння цибулі - проти попелиці

Як готувати: 200 г лушпиння заливаємо відром (10 л) теплої води і даємо настоятися 12 годин. Проціджуємо і обприскуємо рослини. Краще це робити ввечері.

Крім цього, ранньою весною ґрунт під кущами можна пролити окропом з марганцівкою (або без неї) - для профілактики шкідників і хвороб.

Смородина - не особливо вимоглива культура, але її потрібно доглядати, щоб давала гарний урожай.

За словами досвідчених садівників, навесні зі смородиною потрібно провести три основні процедури: обрізання, підживлення та захист від шкідників і хвороб.

Зараз ви читаєте новину «Як і чим обробляти аґрус навесні: народні методи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі