четвер, 24 березня 2022 17:34

Спецтема: Війна Росії проти України

Загарбники знищують українську літературу: які книги відносять до "екстремістських"

Загарбники знищують українську літературу: які книги відносять до "екстремістських"
Окупанти знищують українську літературу, яка не відповідає кремлівській пропаганді. Фото: facebook.com/denisovaombudsman

Російські окупанти вилучають і знищують українську історичну та художню літературу.

У бібліотеках на тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Чернігівської та Сумської областей ворожі війська почали вилучати українську літературу, яка не співпадає з постулатами кремлівської пропаганди. Для цього залучили російські підрозділи "воєнної поліції". Зараз, окрім репресивних, вони виконують так звані "ідеологічні" функції, повідомили в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

Найбільше цікавлять росіян книги щодо історії українських Майданів, АТО/ООС, історії українських визвольних змагань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбувся перший обмін полоненими

"До "екстремістської" літератури відносять шкільні підручники історії України, наукову та популярну історичну літературу. Окупанти мають цілий перелік заборонених до згадування імен. Серед них: Мазепа, Петлюра, Бандера, Шухевич, Чорновіл. В містах Кремінна, Рубіжне (Луганська область), Городня (Чернігівська область) відомі випадки вилучення книжки "Справа Василя Стуса" Вахтанга Кіпіані. Знайдені книжки вилучаються, знищуються на місці або вивозяться у невідомому напрямку", - йдеться в повідомленні.

У Старобільську на Луганщині російська окупаційна так звана "адміністрація" намагається впровадити в обіг російські рублі для розрахунку в магазинах і на ринках.

"Також путінські війська намагаються розставляти на місцях окупаційні адміністрації. Ведеться розшук патріотів та учасників АТО/ООС. Місцевому населенню надано вказівку збирати документи начебто з метою оформлення пенсійного забезпечення", - додає українська розвідка.

Окупаційні війська Росії планують влаштувати "великий терор" в тимчасово захопленому Херсоні, щоб знизити градус протестів серед місцевого населення. У ньому йдеться про те, що Кремль більше не бажає "грати по-доброму" з протестувальниками. Мешканців міста нібито планують забирати з домівок посеред ночі. У ФСБ заявили, що протестувальників рятує тільки те, що російські спецслужби не знають, хто лідери протестних акцій. Останніх у разі виявлення вже б ліквідували.

Зараз ви читаєте новину «Загарбники знищують українську літературу: які книги відносять до "екстремістських"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі