вівторок, 22 березня 2022 09:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Мешканці Ужгорода вимагають дерусифікації міста

Мешканці Ужгорода вимагають дерусифікації міста
Ужгородці просять демонтувати бюст Пушкіна. Фото: pixabay.com

В Ужгороді на Закарпатті мешканці просять владу дерусифікувати в місті назви вулиць і майданів.

Відповідне звернення жителі адресували Ужгородській міській раді. Автори звернення наголошують, що увіковічнення осіб, не дотичних до закарпатської культури та історії, не є доречним, особливо зараз.

"Багато вулиць, майданів, скверів і провулків нашого міста назвали на честь російських діячів політики, літератури та мистецтв. Вони жодним чином не дотичні до Закарпаття та Ужгорода, а отже, є атавізмом попередньої політики побудови спільного загальноросійського та загальнорадянського культурного простору", - заявили ініціатори документу.

Містяни вимагають "розпочати процес дерусифікації міста за встановленою законом процедурою". У списку на перейменування опинилися вулиці імені Ю. Гагаріна, М. Глінки, О. Грибоєдова, О. Пушкіна, П. Чайковського, І. Шишкіна, А. Чехова тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для російських окупантів встановлюють дорожні знаки

У документі також просять демонтувати бюст Пушкіна в центрі Ужгорода, оскільки "поет жодним чином не пов'язаний із Закарпаттям".

"У нас з'являються нові герої, що жертвують своїми життями за нашу країну. Це їхню пам'ять ми зобов'язані увіковічнювати й плекати. На гідне пошанування заслуговують видатні діячі історії та культури Закарпаття зокрема та України загалом, які в радянський період перебували під забороною", - ідеться в повідомленні.

У литовському Вільнюсі вулицю, яка веде до російського посольства, перейменували на Героїв України. Біля самого посольства встановили таблички з назвою вулиці двома мовами - литовською та українською.

Зараз ви читаєте новину «Мешканці Ужгорода вимагають дерусифікації міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі