середа, 01 лютого 2017 17:47

Кожен район повинен вирішити які лікарні закрити - Міністерство охорони здоров'я

Кожен район повинен вирішити які лікарні закрити - Міністерство охорони здоров'я

Держава не буде фінансувати лікарні, які відмовляться входити в госпітальні округи. Це передбачено новою медичною реформою. Її проведуть протягом року. Про це розповів заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

"Ми беремося впорядкувати мережу лікарень в країні. Для цього використовуємо такий інструмент, як госпітальні округи. Це потрібно для покращення якості їх послуг та розподілу фінансування. Вже з цього року ми переходимо на нові принципи розподілу грошей між закладами охорони здоров'я. Уряд буде виділяти кошти за конкретно надані послуги, а не просто для утримання стін. 1 липня починаємо з первинного рівня. Люди мають обирати лікарів, яким платити. В наступному році цей принцип буде стосуватися до лікарень. Якщо на первинному рівні простіше, то на вторинному набагато складніше. Тому ми і готуємо мережу лікарень, для переходу на цю систему", - пояснює Ковтонюк.

За вимогами, пацієнт повинен за 1 год. дістатися до стаціонарних базових медичних послуг, за 2 год. - до більш спеціалізованих. В лікарнях будуть працювати лікарі із високою кваліфікацією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медична реформа: українців лікуватимуть по-британськи

"Якщо у лікаря немає практики, він втрачає кваліфікацію. Тому ми рахуємо його пацієнтів. Міжнародна організація охорони здоров'я заявила, що лікарня в якій народжується менше ніж 400 дітей в рік є небезпечною. Якщо на Вінниччині народжується 10 дітей на 1000 мешканців, то в лікарні, яка обслуговує 200 тисяч осіб приймуть 2000 пологів. Це показник, який вимагають у лікарнях Великої Британії. У Польщі лікарня працює, якщо вона приймає 1000 пологів у рік", - пояснює чиновник.

Реформу передбачає 4 етапи: формування госпітальних округів, створення госпітальних рад, які складають клінічні маршрути пацієнтів, напрацювання планів роботи та інвестиційна субвенція уряду на реалізацію цього плану.

"Ми даємо максимум можливостей приймати рішення на місцях. Уряд дає лише вимоги. Рішення по кількості округів, їх межах приймають громади Вінниччини. Так само місцезнаходження лікарень інтенсивного лікування. Міністерство не втручається. Маємо таку концепцію: держава страхує, лікар лікує, громада господарює. Тобто справа держави — заплатити за медичну послугу і гарантувати її", - наголосив Ковтонюк.

Депутати Вінницької обласної ради зберуться на позачергову сесію 3 лютого. Головне завдання — схвалити звернення до уряду із проханням призупинити медичну реформу.
Зараз ви читаєте новину «Кожен район повинен вирішити які лікарні закрити - Міністерство охорони здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі