вівторок, 25 вересня 2018 21:10

Купити квартиру: як не стати жертвою шахраїв

Купити квартиру: як не стати жертвою шахраїв
Щоб дослідити репутацію забудовника, потрібно звернутися у відділ продажів. Там попросити та вивчити відповідну документацію. Фото: Forbes Украина

Щороку в Україні з'являються житлові об'єкти побудовані з порушенням законодавства. Щоб не натрапити на шахраїв, квартиру потрібно купувати після ретельної перевірки інформації про забудовника.

Важливо дізнатися, як давно на ринку нерухомості працює забудовник. Часто під конкретний об'єкт створюють нову юридичну особу, щоб зручніше було організувати бізнес-процеси всередині групи компаній. Щоправда деякі забудовники у такий спосіб намагаються приховати колишні невдалі проекти, пише Mind.ua.

Інформацію про забудовника можна знайти в Єдиному держреєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань на сайті Мін'юсту.

Щоб дослідити репутацію забудовника, потрібно звернутися у відділ продажів. Там попросити та вивчити відповідну документацію. Це бажано робити разом з кваліфікованим спеціалістом.

У соціальних мережах можна знайти інформацію про об'єкти, які забудовник вже здав в експлуатацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нерухомість оцінюватимуть по-новому: експерт пояснив недоліки електронної бази даних

Договір купівлі-продажу нерухомості має містити чіткий опис об'єкта, інженерних мереж, комунікацій, термінів здачі об`єкта в експлуатацію та підключення до мереж. Покупець повинен мати право відмовитися від договору в разі невиконання забудовником своїх зобов`язань.

Обсяг інформації, яку потрібно запросити у забудовника, залежить від стану готовності об'єкта. Загалом це мають бути документи на право власності на землю і право виконувати будівельні роботи. Вся документація про технічні умови на підключення будівлі до інженерних мереж. Йдеться про електроенергію, газ, воду, каналізацію.

Фахівці рекомендують перевіряти забудовника щодо наявності заборгованості зі сплати податків. Це можна зробити через сайт Державної фіскальної служби.

За даними Мінрегіонбуду, на 1 жовтня 2017 року в Україні нараховували 119 проблемних об`єктів житлового будівництва. Станом на січень 2018-го у Києві було 67 об`єктів самочинного будівництва.

Зараз ви читаєте новину «Купити квартиру: як не стати жертвою шахраїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі