Ексклюзиви
середа, 08 квітня 2020 10:08

Продажі впали: чому українці відмовляються купувати квартири

Продажі впали: чому українці відмовляються купувати квартири
2019-го продажі житла знизилися на 10-15%. Фото: pexels.com

Після запровадження карантину продажі нерухомості впали. Негативна динаміка як на первинному, так і вторинному ринку.

"До пандемії коронавірусу головною проблемою гравців ринку було зміцнення курсу гривні - на 20% за минулий рік. Потенційні покупці виявилися не готові до зростання цін на квартири у валюті. Рентабельність забудовників знизилася", - пояснює засновник KAN Development Ігор Ніконов, пише "Новое время".

За його словами, 2019-го продажі житла знизилися на 10-15%.

Продати усі квартири цієї весни знову непросто. Гривня подешевшала, як і сподівалися продавці житла. Однак тепер покупці побоюються економічної кризи і не поспішають витрачати гроші.

Три сезони поспіль у традиційні періоди найбільших продажів житла - весна та осінь, підвищений попит на нерухомість відсутній. Торік українці притримували гроші через вибори, зміцнення гривні та банкрутства Укрбуду. Зараз переживають через економічний спад в країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Попит, ціни та заморожені будівництва: як ринок нерухомості реагує на події в Україні

"На вторинному ринку ситуація не краща. Угоди проводяться, але їх удвічі менше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Це пов'язано із закриттям Центрів надання адміністративних послуг. Продавці житла не можуть виписатися зі своєї квартири перед проведенням операції. Варіантів вирішення цих проблем - кілька. Укладаються попередні договори або продавець отримує не всю суму за квартиру, частина грошей утримується до моменту, поки він не випишеться з квартири", - пояснює віцепрезидент Асоціації професійних управителів нерухомим майном Анатолій Топал.

Щоб активізувати попит, деякі продавці готові знизити ціну у середньому на 15%. Наприклад, квартиру за $100 тис. продати за $85 тис.

На час карантину через коронавірус позичальникам дозволили не платити за іпотечними кредитами. Також банки не можуть стягувати заставу з клієнтів, повідомили в Національному банку.

Зараз ви читаєте новину «Продажі впали: чому українці відмовляються купувати квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути