середа, 07 грудня 2011 13:24

Кредити на житло перестануть видавати - експерт

Кредити на житло перестануть видавати - експерт

Сім'ям, які взяли позики за програмою молодіжного житлового кредитування, нададуть кредитні канікули.

Відстрочка платежів надаватиметься, якщо об'єкти стали довгобудами - їх здають із затримкою або й зовсім припинили будівництво.

Кредитні канікули діятимуть до моменту здачі будинку, пообіцяв міністр регіонального розвитку Анатолій Близнюк. Це передбачено постановою Кабміну №1231 від 30 листопада 2011 року.

"За час дії Державної програми забезпечення молоді житлом у деякої кількості позичальників фонду сприяння молодіжному житловому будівництву виникли проблеми. Громадяни позичили кошти у держави, інвестували їх у будівництво житла, а ці об'єкти стали довгобудами. Тепер ці люди зможуть скористатися кредитними канікулами на період вирішення їх проблем", - зазначив міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Анатолій Близнюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кредит на житло отримує лише кожен десятий українець

На думку президента спілки з нерухомого майна Олександра Рубанова, така постанова є справедливою, вона позбавить зайвих витрат позичальників.

"Багато-хто, взявши кредит на квартиру в будинку, який не здали у визначені терміни, змушений винаймати житло. А це величезні зайві витрати", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З наступного року буде змінено правила купівлі-продажу житла

"Взагалі позичальник не винен, що забудовник не може вчасно закінчити об'єкт. Затримка - це форсмажорна ситуація. У будь-якому кредитному договорі така ситуація передбачена, але відстрочки по платежах ніхто з банків не робить. Зараз за іпотечний кредит беруть 24-25% річних, але це не іпотека. Це рекет. Через такі ставки все менше людей бере кредити на житло, а банки наразі вимагають великих доходів для оформлення кредиту, не поспішають його видавати, готуються до нової хвилі кризи. Після цієї постанови, думаю, років на 3 банки припинять видавати кредити на житло", - додав Рубанов.

Зараз ви читаєте новину «Кредити на житло перестануть видавати - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі