середа, 21 березня 2012 08:11

Дозвіл КСУ розривати угоди інвесторів із забудовниками не вплине на "Київміськбуд"

Дозвіл КСУ розривати угоди інвесторів із забудовниками не вплине на "Київміськбуд"

Рішення Конституційного Суду України, яке дозволяє інвесторам розривати договори із забудовниками і вимагати повернення коштів, вкладених в об'єкти житлового будівництва, безумовно, є правильним, адже відстоює права інвестора.

При цьому дане рішення КС вимагати кошти від забудовників ніяк не відіб'ється на діяльності компанії "Київміськбуд", оскільки за всіма своїми об'єктах компанія виконує свої зобов'язання, у "Київміськбуду" немає жодного об'єкту, де було б припинено будівництво, і відповідно в компанії немає звернень від інвесторів, які хотіли б розірвати договори.

Про це віце-президент АТ ХК "Київміськбуд" Аркадій Бондарев заявив у коментарі телеканалу "Інтер" і Українському радіо Національної радіокомпанії України.

Разом з тим, на думку віце-президента "Київміськбуду", в цьому рішенні Конституційного Суду України немає якогось стимулюючого фактора, який міг би істотно вплинути на активізацію та швидкість будівництва, або на відповідальність забудовника. Крім того, дане рішення може викликати труднощі для невеликих будівельних організацій і негативно позначитися на процесі самого будівництва. Звичайно, це залежить від того, наскільки стабільно і надійно працює будівельна компанія.

"Подібна ситуація може виявитися важкою для тих компаній, які працюють, адже коли ведеться будівництво за рахунок коштів, вкладених інвестором в об'єкт, цих грошей на рахунку немає - вони перебувають в цеглі, арматурі, тому їх буде дуже важко повернути. Для тих компаній, які заморозили свої об'єкти і не будують, ситуація взагалі патова, тому що коштів фізичних немає, вони вже вкладені і знаходяться в самому недобудованому об'єкті. Інвестор може претендувати на якусь частину цього недобудованого об'єкту, можливо продати якусь частину поверху, або вирвати будівельні матеріали з об'єкта, але практично, якщо компанія "зупинилася", збанкрутувала, навіть при наявності цього рішення, фізично отримати ці кошти дійсно дуже важко", - зазначив Бондарєв.

За його словами, будівельну галузь сьогодні необхідно стимулювати різними заходами, в тому числі за рахунок спрощення процедури землевідведення, визначених податкових механізмів, а також заохочуючи інвесторів вкладати гроші в будівництво.

"Основне завдання - це зробити так, щоб йшов процес будівництва. Треба знайти додаткові механізми, які привернуть до заморожених коштами інших інвесторів. Якщо об'єкти будуть заморожені, то ніякої користі для інвестора таке рішення не принесе, тому що інвестор не отримає гроші, яких фізично немає на рахунку, - прокоментував віце-президент "Київміськбуду". - Будівельна галузь цікава тим, що кожна вкладена гривня в будівництво, дає ще приблизно 6 гривень віддачі в інших областях: заробітна плата будівельників, галузь будматеріалів, що стимулює виробництво цегли, металу. А якщо буде жити будівництво - буде жити і країна".

Нагадаємо, що рішення Конституційного Суду України щодо офіційного тлумачення положення частини 4-ї статті 3 Закону України "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва" (справа про заборону розірвання договорів інвестування житлового будівництва) було прийнято 13 березня 2012р. Дане положення визнано неконституційним і таким, що втратив силу. Згідно з рішенням, відтепер фізичним та юридичним особам дозволяється розривати будь-які договори, результатом яких є передача забудовниками завершеного об'єкта (частини об'єкта) житлового будівництва за умови, що за такими договорами здійснено оплату 100% вартості об'єкта (частини об 'єкт об'єкта) житлового будівництва.

Зараз ви читаєте новину «Дозвіл КСУ розривати угоди інвесторів із забудовниками не вплине на "Київміськбуд"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі