четвер, 01 серпня 2013 16:25

Через приватні БТІ зросте корупція і шахрайство на ринку нерухомості - юрист

Через приватні БТІ зросте корупція і шахрайство на ринку нерухомості - юрист
У столиці з'явилося кілька десятків приватних БТІ. Фото: tsn.ua

Киянин Олександр Бондарчук купив квартиру на першому поверсі. Хоче зробити добудову та окремий вхід.

"Дозвіл від сусідів уже отримав, - розповідає Олександр Gazeta.ua. – Хотів починати будівництво, але брат каже, що це незаконно й узаконити таку добудову я не зможу. Колега по роботі порадив звернутися у приватне БТІ. Там пообіцяли, що допоможуть узаконити все, що треба. Документи виготовляють за тиждень. Навіть у черзі не доведеться стояти".

Кілька десятків приватних БТІ з'явилися у столиці. Одні обіцяють за 500 грн виготовити інвентаризаційну картку, інші – узаконити перепланування квартири за 2-3 дні.

"У нас послуги дешеві і видача дозволів відбувається найшвидше, ніж в інших БТІ по Києву, - каже менеджер однієї з таких фірм Марина. – Тепер не треба витрачати час на черги у державних БТІ, чекати місяцями на технічний паспорт. Усі спеціалісти у нас досвідчені, мають досвід роботи у цій сфері від 5 до 12 років. Пройшли атестацію, мають право здійснювати технічну інвентаризацію, давати незалежну експертну оцінку".

Запрошує на безкоштовну консультацію до офісу. Клієнтам радить попереджати про свій візит і записуватися на певний час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада не захотіла звільнити українців від кілометрових черг до БТІ

Юрист Володимир Коваленко роботі таких структур не довіряє.

"За гроші такі фірми видаватимуть липові дозволи, - каже юрист. - Через приватні БТІ зросте корупція, махінації і шахрайство на ринку нерухомості. Щоб заробити, такі фірми видаватимуть дозволи на перепланування квартир і знесення стін. Що матимемо у результаті? Через півроку-рік почнуть масово валитися "хрущівки", де проводилися неправильні перепланування. Страждатимуть сусіди тих, хто за гроші перебудував собі житло на власний смак. А знайти винних буде неможливо, бо сьогодні таке БТІ на Оболоні чи Троєщині є, а завтра їхній офіс та власника не можна буде знайти. Через самочинні реконструкції руйнуватимуться цілі під'їзди".

За словами Коваленка, органи місцевого самоврядування втратять право доступу до достовірної інформації про всі об'єкти нерухомості, що розміщені на території громади. Не допоможе навіть Єдиний державний реєстр.

"Коли звертаєтеся у приватне БТІ, перевіряйте, чи є прізвища їхніх атестованих працівників на сайті Мінрегіонбуду", - радить експерт.

Зараз ви читаєте новину «Через приватні БТІ зросте корупція і шахрайство на ринку нерухомості - юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі