четвер, 31 серпня 2006 19:55

Вінничани розкуповують хрущовки

"Донька і синок постійно хворіли в гуртожитку. Я по півроку сиділа з ними на лікарняному, — розповідає 29-річна Марина Богацька, лікар-отоларинголог Вінницької обласної лікарні. — Довелося шукати нормальне житло".

Богацькі стоять у черзі на отримання житла. Але таких, як вони, у Вінниці 50 тисяч. "Нема на що надіятися", кажуть. Почали з новобудов. Мріяли про просторе помешкання з ліфтом, металопластиковими вікнами і автономним опаленням. У Вінниці таке будують кілька фірм.

— Ціни їхні "кусаються", — Марина не приховує розчарування. — Хотіли трикімнатну, але й двокімнатна в будинку-вставці на Слов"янці (житловий район Вінниці. — "ГПУ") за 40 тисяч доларів для нас занадто дорога. До того ж чекати треба півтора року, доки її збудують.

В агентстві нерухомості за послуги зажадали 1500 доларів

Родина взялася вивчати оголошення про продаж старих квартир.

— Більшість пропозицій розміщають посередники, — ділиться досвідом Маринин чоловік Ігор, 31 рік. — До того ж ціну вказують на 5–10 тисяч нижчу за справжню.

Звернулися у вінницьке агентство нерухомості "Олімп". Знайомі порадили. Приходили туди тричі на тиждень, щоб дізнатися про нові пропозиції. Але жоден варіант Марині та Ігорю не підходив: то дуже дорого, то місце не подобалося. За два тижні трапилася двокімнатна квартира на проспекті Космонавтів на Вишеньці.

— Її навіть не встигли в список пропозицій занести, — продовжує Ігор. — Того ж вечора ми з брокером поїхали на оглядини.

Квартира з двома кімнатами на 32 "квадрати" на четвертому поверсі старої п"ятиповерхівки, хоч і замала для родини з двома дітьми, але Богацьким сподобалася. За два тижні й купили її. В агентстві нерухомості за послуги зажадали 3% — $1500, але Ігор сторгувався за тисячу. Разом з оформленням за нове житло Богацьким треба було викласти $34 тисячі. Таких грошей подружжя не мало. Допомогли їхні батьки. Вони продали авто і хату у вінницькому передмісті Стадниця. Отримали за них $17 тисяч. Ще $3 тис. власних заощаджень подарував Ігорів батько. На решту суми ($14 тис.) взяли у "Райффайзенбанку" житловий кредит на 20 років під 12% річних у доларах. Кредит повертають за ануїтетом (однакові щомісячні виплати впродовж усього строку кредиту. — "ГПУ") по $170 на місяць. Приблизно стільки Ігор (він теж лікар) отримує на двох роботах. З урахуванням відсотків банку доведеться повернути майже втричі більше позиченої суми.

— У Вінниці житло купують переважно на вторинному ринку, — коментує директор агентства нерухомості "Трістан" Сергій Лабунський, 34 роки. — Шукають дешеве, бо людям потрібне хоч якесь, але окреме помешкання. На покупку малогабаритної хрущовки, як правило, витрачають останнє і вже не мають грошей на ремонт. У таких випадках старе житло привабливіше. Його часто продають навіть із меблями.

У хрущовках живуть чи не половина вінничан. У 60–70-х роках ними забудували Вишеньку, вулиці Київську, Фрунзе і Коцюбинського. Серед усіх пропозицій на хрущовки припадає майже 30 відсотків.

Цього року у Вінниці вже здали 37,8 тис. кв. м нового житла. Із січня воно зросло в ціні на 12–14,6%. "Квадрат" на вторинному ринку за рік подорожчав у середньому на 18,5%. Однокімнатні хрущовки через значний попит — аж на 22,5%. У серпні "квадрат" хрущовки коштував $880 — на $150–200 дорожче, ніж у новобудові. Але нові квартири мають значно більшу загальну площу, тому й дорожчі. Стара двокімнатна квартира на Вишеньці, Свердловському масиві й на вулиці Київській обійдеться в $35 тис., а нові двокімнатні на вінницьких житломасивах Слов"янці, Тяжилові та Поділлі продають по $40–45 тисяч. Таке житло для родини вінницьких лікарів Богацьких поки що недоступне.



Ціни на вінницьке житло в серпні, $ за кв. м


 Квартира  у новобудовах  у старих будинках
 однокімнатна  650–700  780–880
 двокімнатна  600–650  750–850
 трикімнатна  580–650  700–800

дані: Вінницьке АН "Трістан"
Зараз ви читаєте новину «Вінничани розкуповують хрущовки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі