четвер, 10 листопада 2011 05:45

Двокімнатну квартиру за 5 тисяч доларів купив Олександр Швець

Подружжя Швеців із райцентру Могилів-Подільський у жовтні торік перебралося в Молдову.

Придбали житло у прикордонному місті Отач, або Атаки на правому березі Дністра, неподалік пропускного пункту на молдовсько-українському кордоні. Двокімнатна квартира на п'ятому поверсі дев'ятиповерхівки обійшлась у $5 тис.

— У Могилеві за таку ціну навіть півкімнати не купиш, хіба що мазанку у селі. В Молдові квартири віддають за смішні ціни. Багато хто з наших людей переїхали в Молдову. Ночують там, а на роботу ходять в Україну — через міст у Могилів. Місцевим можна переходити кордон по внутрішньому, а не закордонному паспорту, — каже автослюсар Олександр Швець, 27 років. — Моя жінка Валя на базарі у Могилеві торгує шкарпетками. Біля неї торгує фруктами тьотя Єльміра з Атаків. Якось вона розговорилася, що продала б свою "двушку" за 5 тисяч "зелених". Наступного дня ми пішли подивитися квартиру. Умови жахливі. Під'їзди грязні. Квартира не краща. Але ж дешево. А в Могилеві на наші доходи могли хіба що квартиру знімати. Або жити з батьками. Тепер маємо свій куток. Ночую в Молдові, а вранці йду на роботу в Україну.

Іноземець, який купує житло в Молдові, має сплатити 20% мита.

Щоб зменшити витрати, в договорі зазначили оціночну вартість Бюро технічної інвентаризації. Вона втричі нижча за ринкову.

Ремонт квартири в Атаках тривав понад рік. Олександр поміняв усю сантехніку, електромережу, потім зробили ремонт. Витратили близько $5 тис. Щоб заощадити, робив сам. Допомагали друзі.

— У Молдові в квартирах немає центрального опалення. Кожен ставить індивідуальний котел. Квартплата разом із газом обходиться в 400 гривень на місяць.

31-річні Олег та Дарія Суслови з Вінниці також збираються купити квартиру в Атаках. Підшукали трикімнатну на 68 кв. м у 9-поверхівці. Житло також напитали на місцевому базарі.

— Ми прикинули, що це зовсім поряд із нашою областю. Овочі, фрукти, машини набагато дешевші. Можна бізнесом займатися, — каже Дарія. — Хазяйка квартири Світлана Іванівна вже її приватизувала. Вікна поставила метало-пластикові. Дві лоджії засклені. З одного боку квартири видно Дністер, а вікна з іншого боку виходять на базарну площу. Кімнати просторі. Кухня велика. Комірку для консервації обладнали в закутку на сходах. Будемо приїздити в Атаки на літо, відпочивати. Світлана Іванівна каже, що сусіди хороші. Ні алкоголіків, ні наркоманів немає.

У Могилеві-Подільському трикімнатні квартири з хорошим ремонтом неподалік центру виставляють по $60 тис. Найдешевші двокімнатки пропонують по $25 тис.

1736

гривень, або 2532 леї, становить середня зарплата в Молдові, за даними Національного бюро статистики країни. Жителі малих міст та сіл отримують 600–800 грн на місяць

2737

гривень становила середня зарплата в Україні у вересні. Це дані Державної служби статистики

 

Зараз ви читаєте новину «Двокімнатну квартиру за 5 тисяч доларів купив Олександр Швець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі