пʼятниця, 01 лютого 2008 18:40

Дерев"яний будинок обійдеться дешевше на 5–15 тисяч доларів

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  У липні 2007-го бригада будівельників із львівської фірми ”Істра-ламбер” спорудила два дерев’яних котеджі біля озера Березка у столичному Гідропарку. Квадратний метр коштує від 550 доларів, будинок під ключ — 60–100 тисяч
У липні 2007-го бригада будівельників із львівської фірми ”Істра-ламбер” спорудила два дерев’яних котеджі біля озера Березка у столичному Гідропарку. Квадратний метр коштує від 550 доларів, будинок під ключ — 60–100 тисяч

Столичні будівельні фірми рекламують житло, складене з дерев"яних колод: "Хочете жити подалі від міської суєти і ближче до природи? Будуйте будинки з дерева".

Найчастіше використовують оциліндровані колоди. Для будинку, де житимуть і взимку, вони повинні мати діаметр не менше 20 см. Хоча використовують і товщі колоди, діаметром понад 24 см. Для літніх будинків, альтанок і лазень — від 16 до 18 см.

— Такі будівлі теплі: дерев"яна стіна завтовшки 10 сантиметрів за теплопровідністю не поступається цегляній у півметра, — запевняє керівник відділу маркетингу столичної компанії "Ресвуд" Альона Мельник, 26 років.

Клієнтам обіцяють низькі ціни. Приміром, у фірмі "Мій дім — будівництво" — від $250 за кв. м. За ці гроші зведуть "коробку" — стіни, лаги для підлоги, дерев"яні міжповерхові перекриття та проведуть антисептичну обробку. Застосовують деревину природної вологості, тобто висушену надворі.

Компанія "Ресвуд" бере щонайменше $350 за "квадрат". Тут використовують сухі соснові колоди. Перелік робіт ширший. Крім "коробки", обіцяють утеплення та парогідроізоляцію. Стіни пошліфують і оброблять захисним покриттям. Поставлять крокви і обриштування для даху.

— Однак у вартість не входить зведення фундаменту. Бетон, арматура та оплата роботи обійдуться у $5–40 тис., каже 34-річний Руслан Корнієнко, засновник однойменного малого підприємства. — Нині його робітники зводять п"ять котеджів у столичних передмістях Гостомель та Буча. Монолітне бетонне перекриття фундаменту площею 100 кв. м — не менше $4 тис. — Якщо йдеться лише про "коробку", то дерев"яна обійдеться на третину дешевше за звичайну цегляну, — веде далі Руслан. — Але це 15–20 процентів від усього кошторису. Близько третини витрат — на фундамент. І майже половина витрат іде на інженерні комунікації, вікна-двері, дах, підготовка інтер"єру під оздоблювальні роботи. Тобто ви заощадите лише на дешевших стінах.

"Коробку" з колод складуть за два-три місяці

Дерев"яний будинок "під оздоблення" — з фундаментом, дахом, дверима та металопластиковими або дерев"яними вікнами, утепленою підлогою обійдеться від $1100 за кв. м.

— Ми будуємо під ключ по 1800 доларів за "квадрат", — розповідає Микола Максимів, 43 роки, комерційний директор підприємства "Контур", що в місті Новий Розділ Львівської обл. — Сюди входять усі комунікації, опалення і вогнезахист.

Котедж "під ключ" із клеєного бруса, зі скляними торцями-стінами — більш як $3600/кв. м. Такі пропонує компанія "Данскан Україна", що на столичній вул. Вєтрова.

Тепер у передмістях Києва зводять котеджі на 200–400 "квадратів". Замовники Руслана Корнієнка часто просять скласти кошторис саме дерев"яного будинку. Великий котедж у сумі обійдеться на $5–15 тис. дешевше.

— Будувати з дерева тепер модно, — продовжує Руслан. — Цей матеріал легкий і для здоров"я кращий, ніж бетон чи газобетон. Але майже всюди в Україні сосна уражена грибком. Років за 20–30 він може повністю зруйнувати деревину.

У давнину дерев"яний будинок ставили на підмосток із пеньків. І долівка знизу провітрювалася. Старі хати, яким по 200–300 років, можна побачити в Музеї архітектури та побуту, що на столичній околиці Пирогів.

— Тепер же колоди кладуть на бетонний фундамент, — зауважує Руслан Корнієнко. — Навіть попри парогідроізоляцію вони знизу псуватимуться. Деревина добре зберігається завдяки провітрюванню. Швидко псуватиметься вона і якщо стіни обшиють зсередини плівкою та гіпсокартоном.

Ціна квадратного метра готового житла приблизно однакова, прийшов до висновку Руслан. Власний будинок у селі Білогородка він збудував із цегли. Бо вона довговічніша, пояснює чоловік.

— Головна перевага дерева в тому, що "коробку" з колод можна скласти швидко, за місяць-два, — продовжує майстер. — А цегляну — за півроку-рік. Решту робіт виконуватимете так само довго.

Деревину можуть завезти з лісів із підвищеною радіацією, застерігає майстер. Однак у столичних фірмах запевняють, що їхня деревина відповідає екологічним нормам.

— Привозимо з Волинської області, — розповідає Альона Мельник із фірми "Ресвуд". — Вона проходить радіологічний контроль. На шкідників, приміром шашіль, його перевіряє інспекція карантинного контролю. Замовникам надаємо всі сертифікати.

Скільки беруть за дерев"яний будинок



 компанія  Ціна комплектації, $/кв. м

коробка
 Ціна комплектації, $/кв. м

під оздоблення
 Вудландія
Київ, вул. Панаса Мирного, 3
 300  –
 Екотех
Київська обл., Ржищів
 600  –
 Істра-ламбер
Львів, вул. Лисенка, 2а
 550  –
 Карпатика
Закарпатська обл.,
Хуст, вул. Франка, 175а
 910  4400
 Поллюкс
Хуст, вул. Сливова, 34
 450  –
 Ресвуд
Київ, Кловський узвіз, 12а
 350  1000

Дані: інтернет-сайти компаній


Росіяни щороку будують лазні

Кілька років поспіль керівник столичної будівельної фірми Руслан Корнієнко їздив на заробітки до Тюменської області Росії.

— Ліси в тих краях майже непрохідні, — згадує Руслан. — Деревини на будівництво бери, скільки хочеш. Заготовлять у лісі 15 КамАЗів колод, обкоровують — та й будують. Тамтешні чиновники замовляли нашій бригаді дерев"яні дачі та лазні.

Невеликий літній будинок або лазню зводили за місяць.

— Бувало, приїжджаємо через рік, а той самий замовник просить нас знов лазню поставити. Вони, бач, паряться в російській бані. А вона без горілки ніколи не буває. Баняться так, що лазні горять. Ото й доводиться їм знову розкошелюватися на 10–20 тисяч доларів.

Зараз ви читаєте новину «Дерев"яний будинок обійдеться дешевше на 5–15 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі