четвер, 29 червня 2006 18:54

Біля моря можна жити цілий рік

Автор: фото: http://harmonia.com.ua
  Елінги на три-шість поверхів із приватним пляжем поблизу Партеніта продають по 110–360 тисяч доларів
Елінги на три-шість поверхів із приватним пляжем поблизу Партеніта продають по 110–360 тисяч доларів

Уздовж морського берега Криму й Одеси, наче гриби, з'являються нові палаци. Моду на нерухомість біля пляжів у 90-х відновили грошовиті москвичі. Проте багато хто віддає перевагу простим багатоповерховим будинкам біля води.

Компанія "Ті-енд-ті Груп" будує шести-, восьмиповерхові будинки на 80 помешкань у селищі Берегове, що між Форосом та Алупкою. Новобудову назвали "рекреаційним комплексом "Нептун Центр". Схожі на паруси білі корпуси примостилися на скелі над пляжем. Потужні стіни — з бетону. До моря звернено суцільно скляні фасади. Кожен апартамент із величезним балконом. Усе буде готове до літнього сезону 2007 року. Квадратний метр компанія продає по $2100. Найменший апартамент має площу 59,5 кв. м, найбільший — понад 300. За паркінг окрема плата.

— Половину помешкань уже продано, — запевняє Тетяна Нестерова, 26 років, керівник відділу продажу компанії. — Дві третини наших покупців — заможні українці. Переважно кияни, чимало дніпропетровців і донеччан. Росіяни тепер купують мало.

Столичні будівельники кинулися задовольняти високий попит на курортну нерухомість. Компанія "Новобудова" відстрочила будівництво містечка тавнхаузів у Гостомелі. Пояснюють, що попит на них вкрай помірний, ще й переплановувати треба.

Кожен апартамент із величезним балконом

— Натомість зведемо котеджне містечко в Київському районі Одеси, — поділився планами керівник інвестиційного відділу компанії "Новобудова" 25-річний Дмитро Колісник. — Ідею підкинули наші клієнти. Хочуть проводити вихідні біля моря. Тепер же зі столиці до Одеси автобаном можна домчати за три-чотири години.

Проаналізувавши місцеві розцінки та попит, "Новобудова" визначила вартість своїх котеджів — по $1200 за "квадрат". Зводитимуть житло на 100–360 кв. м.

У будинках від "Новобудови" й "Ті-енд-ті Груп" можна жити цілий рік. Передбачено опалення й кондиціонування, газ. Для безперервного водопостачання встановлюють резервуари для води.

Компанія "Гармонія Люкс" продає елінги в селі Малий Маяк, що за 10 км на захід від Алушти. Ідею елінгів — багатоповерхових будинків біля самої води — запозичили на заморських курортах. Планування незвичайне: на вузьких клаптиках прибережної території (ширина 3–5 м, довжина 10–12 м) вишиковують у ряд "будинки-"стовпи". Перший поверх — гараж. Над ним надбудовують житлові кімнати, кухню і спальню. Із кожної можна вийти на балкон. Комплекс на 40 помешкань має приватний пляж. Триповерховий елінг 3х12 м біля Партеніту "Гармонія Люкс" продає за $110 тис. Чотириповерховий 6х12 м — за $315 тисяч.

Недешево, тому в приморських містах купують під дачі звичайні квартири. Столичний бізнесмен — власник автосалону Гліб Зайцев, 39 років, купив однокімнатну квартиру в тому ж Партеніті. До пляжу майже кілометр, зате з восьмого поверха чудовий краєвид: море і Аю-Даг. Гліб привозить сюди родину у відпустку. Решту часу там ніхто не живе. 1999 року квартира обійшлася в $8500. Ще $4 тис. вклав у ремонт. Тепер її оцінюють в $65 тисяч.

Схожі на елінги терасні будинки, що стоять за півкілометра від моря в Партеніті, продають майже вдвічі дешевше — по $60–80 тис. Хоча моря з їхніх вікон не видно, такі більше до вподоби Глібовій дружині Людмилі, 35 років.

— Тут тихо і можна не хвилюватися, що море колись підмиє опори будинку.

"На тераси" родина хоче перебратися за рік-два.

 

Вартість землі на прибережжі

 















































*ПБК — Південний берег Криму

дані: "ГПУ"

Щоб заощадити кілька тисяч, можна купити ділянку під забудову. Території поблизу Нікітського ботанічного саду, скандально відомі з 2004 року, продають тепер по $16 тис. за 0,01 га. У Форосі, Ялті, Алупці — по $19–25 тисяч. Що ближче до моря, то дорожче. В селі Орлиному за 7,5 км від Фороса в глиб півострова сотка коштує у вісім разів дешевше за прибережні ділянки.

Турецький котедж — за 65 тисяч доларів

Щоб не переплачувати за нерухомість на південному березі Криму, можна податися в Туреччину. Київські ріелтори пропонують вілли в Анталії (південь Туреччини) по $610–850 за квадратний метр.
Два роки тому одесит Віталій Горшков, 42 роки, зважився вкласти гроші в новобудову в котеджному містечку в Анталії за 200 м від середземноморського пляжу.
— Тому що умови кращі, а курортний сезон триває з квітня до листопада, — пояснює свій вибір Віталій. — Вода завжди чиста й тепла.
Тепер продає маєток, щоб збудувати для родини більший будинок також в Анталії. За триповерхову віллу на 96 кв. м із трьома спальнями, трьома балконами (їх у площу будинку не враховано), двома санвузлами та відкритою мансардою Віталій просить $65 тис. Торгуватися — можна і треба. У Туреччині так заведено.

Зараз ви читаєте новину «Біля моря можна жити цілий рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі