вівторок, 12 лютого 2013 00:30

500 гривень податку візьмуть за стару хату

Із квітня введуть податок на житло. Обкладатимуть квартири з житлоплощею понад 120 кв. м та будинки понад 250 кв. м. Повідомлення надсилатимуть із квітня. Сплатити треба до 1 липня.

За кожен "квадрат" понад норму нараховуватимуть 11,47 грн, 1% мінімальної зарплати. За квартири понад 240 кв. м і будинки понад 500 кв. м — по 30,96 грн за кв. м. Братимуть податки і з громадян, які мають по дві квартири. Про це йдеться в статті 265 нового Податкового кодексу.

— Людина, яка має два об'єкти нерухомості, обов'язково платить за один із них. Сама може обирати, за яку квартиру чи будинок сплачувати, незалежно від того, на яку нерухомість прийшло повідомлення. Обраховуватиметься лише житлова площа, — пояснює В'ячеслав Бусарєв, 47 років, директор департаменту Міністерства доходів і зборів. — Якщо квартира куплена в кредит і він ще не виплачений, податок віддаватиме банк.

За несплату до 1 липня нараховуватимуть пеню — 10% суми податку. Якщо затримати на два місяці, на нерухомість накладуть арешт і можуть конфіскувати.

62-річна Ганна Гребенюк має дві двокімнатні квартири в Києві. В одній, із житловою площею 32 кв. м, мешкає з онуком. У другій живуть донька та син зі своїми сім'ями.

— Якщо перепишу ту квартиру на когось одного, діти пересваряться. Обидві квартири записані на мене. Чого я, пенсіонерка, маю платити за те, що так нелегко дісталось, — каже Ганна Дмитрівна. — Я все життя пропрацювала медсестрою.

Отримує пенсію близько 1 тис. грн. Підрахувала, що за першу квартиру доведеться заплатити 367 грн податку. Якщо прийде повідомлення на другу — 481 грн. Жінка хоче попросити про виплату податку в розстрочку.

Не оподатковують садові та дачні будинки, житло багатодітних сімей. А також квартири, будинки, не введені в експлуатацію.

— У Кончі-Заспі стоять особняки по 500-1500 квадратів. Живуть там бізнесмени, депутати. За документами це дачі. Податків на таке не накладуть. У центрі Києва, на Звіринці й у Царському селі є особняки по три-чотири поверхи. За документами в них нібито відкривають громадські приймальні депутатів. І теж звільняють від податків. Так що мало хто насправді буде платити, — розповідає київська рієлторка Маргарита, 51 рік. Продає будинки в Обухівському районі Київщини. — А от хто точно попадає на гроші, так це городяни, яким залишилася батьківська хата в селі. Може, вона й стара, валиться. Але на неї нарахують податку не менше 500 гривень. Або ж зносити її, оформляти в БТІ новий техпаспорт. У ньому має бути відображено, що на земельній ділянці немає житла.

Зараз ви читаєте новину «500 гривень податку візьмуть за стару хату ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі