середа, 30 червня 2021 12:22

Що потрібно знати про просекко

Одне з найзнаменитіших ігристих вин в світі, яке підкорює серця вайнловерів - це просекко. Цей прекрасний і легкий напій завжди додасть фарб будь-якій події, будь-то застілля, свято, зустріч з друзями або просто безтурботний відпочинок на терасі. Просекко - завжди безпрограшний варіант, адже воно неймовірно "дружелюбне", універсальне і смачне.

Італія подарувала світу не просто ігристе вино, а символ dolce vita (солодкого життя), який оспіваний в однойменному фільмі Федеріко Фелліні.

 

Особливості просекко

Історія цього італійського ігристого вина почалася на горбистих територіях області Конегліано Вальдобьядене. Prosecco виготовляють в апелласьйонах Prosecco, які знаходяться в Венеції і Фріулі.

Для його виробництва використовують, в основному, сорт винограду Глера (мінімально 85%). На решту частку 15% припадають сорти шардоне, піно бьянко, піно гріджіо або навіть піно нуар (за умови, що воно витримується як біле вино). Включення цих сортів в бленд може додати структуру і складність, що є бонусом, якщо у винограду Глера був важкий вегетаційний період.

Просекко виробляють за методом Шарма. Завдяки нетривалому контакту з дріжджовим осадом, в ароматі цього ігристого немає хлібних нот (як у шампанського), але є цілий розсип ароматів фруктів і квітів.

Різноманітність просекко

Цей легкий чудовий напій відрізняється освіжаючими ароматами фруктів і квітів, які розкриваються нотами яблука, груші, айви, цитрусових, білих квітів. Просекко часто вважається більш солодким, ніж шампанське, але частіше за все воно сухе або напівсухе, з кислотністю від середньої до високої і з яскраво вираженим фруктовим смаком.

Просекко роблять трьох видів:

• spumante - сильно насичене вуглекислим газом, гра бульбашок тривала;

• frizzante - так зване напівігристе вино, слабо насичене вуглекислим газом, нетривала гра бульбашок;

• tranquillo - тихе вино, найменш поширений стиль.

Також варто відзначити класифікацію за ступенем солодощі:

• extra brut - залишковий цукор 0 - 6 г / л

• brut - 0 -12 г / л

• extra dry - 12 - 17 г / л

• dry - 17 -32 г / л

• demi sec - 32 - 50 г / л

Просекко може бути дуже різним: як простим базовим і легким, так і більш складним вишуканим. Відповідно і вартість за пляшку буде істотно відрізнятися. Існують рівні якості для просекко:

1. Просте базове просекко з виноробної зони Prosecco DOC.

2. Millesimato - міллезімне ігристе з винограду одного року врожаю.

3. Просекко з найбільш престижних зон виноробства Valdobbiadene Superiore DOCG і Cartizze. Вони відносяться до категорії DOCG. Такі ігристі вина мають більш складний, багатогранний, комплексний букет і смак.

Партнер в коктейлях

Просекко не тільки відмінно п'ється соло, а й часто використовується для приготування різних коктейлів. У таких випадках не варто вигадувати - достатньо взяти просте базове prosecco.

Воно залишається незмінним партнером в коктейлях:

• Bellini: від творця Джузеппе Чіпріані з Harry's Bar в Венеції. Ароматний смачний напій, який складається з просекко і персикового пюре став уже невід'ємною частиною літніх днів.

• Aperol Spritz - простий у приготуванні і неймовірно соковитий. У складі в рівних пропорціях просекко, Aperol і газована вода.

• Sgroppino - освіжаючий напій з трьох складових: просекко, горілка і лимонний сорбет.

З чим пити просекко

Це ігристе вино варто подавати охолодженим до 8-10 С. Просекко потрібно насолоджуватися молодим і свіжим - так ви отримаєте максимум задоволення, тому не варто довго зберігати пляшку.

Просекко є відмінним аперитивом, а також воно дуже популярно як welcome drink.

Воно відмінно поєднується з фруктами, легкими закусками, пастою з морепродуктами, піцою.

Також просекко смачно виступає на контрасті з азіатською кухнею, гострими стравами, пряним каррі.

Ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями. Суб'єкт господарювання: ТОВ "ВІТІС ГРУП" (ідентифікаційний код 36126345).

Ліцензія видана Головним управлінням ДПС у м.Києві. Дата реєстрації 26.04.2021 року. Реєстраційний номер 26530308202101853.

 
Зараз ви читаєте новину «Що потрібно знати про просекко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі