пʼятниця, 17 листопада 2023 10:55

Переваги та недоліки криптобірж без верифікації

 

Криптовалюта створювалася як анонімний платіжний засіб, що не залежить від банківської системи. Тому на етапі становлення криптовалютного ринку платформи не вимагали підтвердження особистості. Але після зростання популярності цифрових валют і приходу ринку професійних учасників регулятори стали вимагати впровадження KYC.

Криптобіржі без обов'язкової KYC вважаються підозрілими та їм відмовляють у видачі ліцензії. Платформи були змушені запровадити ідентифікацію клієнтів, щоб не втратити платоспроможну аудиторію ЄС та США. З кожним роком анонімних криптоплатформ дедалі менше. У 2023 році торгувати криптовалютою можна на майданчиках, що працюють у більш лояльних юрисдикціях (Сейшельські острови, Багами). Майданчики мають невеликі торгові обороти та не дозволяють працювати з фіатом.

Як пройти верифікацію особистості

Криптобіржі розробляють власні правила щодо ідентифікації клієнтів. За невеликими винятками, вони ідентичні. Обов'язкова вимога - надання документа державного зразка (паспорт, права водія, ID карта, посвідка на проживання). Є три рівні верифікації:

  1. Основний. Користувач заповнює особисті дані та надає номер паспорта. Діє не на всіх майданчиках.
  2. Базовий. Клієнт повинен вказати ПІБ у профілі та завантажити фото або скан документа. Потім потрібно зробити фото обличчя камерою пристрою. Це найбільш поширений варіант, вважається, що він більш надійний. Верифікацію не зможуть пройти шахраї, які вкрали дані паспорта іншої особи.
  3. Розширений. Користувач повинен повідомити адресу проживання та надати докази. Це може бути договір оренди чи квитанція ЖКГ.
  4. Повний. Клієнт заповнює декларацію про доходи та lприкріплює підтверджуючі документи - довідка 2-ПДФО, банківська виписка, скріншот криптовалютного гаманця. Після проходження користувач зможе виводити з майданчика за добу суму річного доходу.

Переваги верифікації

У 2023 році всі великі майданчики з гарною репутацією, високою ліквідністю та широким функціоналом вимагають підтвердження особистості. Найчастіше вони мають офіційну ліцензію США чи ЄС. Це робить торгівлю ними безпечнішою. Шахраям важко на них працювати, тому довіра до них вища. Є й інші плюси верифікації:

  1. Просте відновлення облікового запису. Клієнт може довести, що рахунок належить йому. Достатньо пред'явити паспорт.
  2. Усі кошти надходять із надійних джерел. Користувачі можуть бути впевнені, що купують чисті монети, які не замішані в сумнівних операціях.
  3. Можна працювати із фіатом. Проходження KYC - обов'язкова вимога для обміну національних валют. Тому криптобіржі без KYC не можуть конвертувати фіат.

Недоліки верифікації

Впровадження обов'язкової перевірки особистості викликало негативну реакцію у криптоспільноті. Впровадження KYC не дозволяє реалізувати ідею про нерегульовані грошові потоки. Влада може чинити тиск на криптоплаформи, змушуючи блокувати рахунки клієнтів.

Після запровадження KYC деякі клієнти перейшли на анонімні послуги. Але більшість користувачів вирішили пройти перевірку. Надійність ліцензованих платформ набагато вища. Тому їм віддають перевагу інституційні інвестори. Ліквідність криптобірж без верифікації падає, тому використання KYC на усіх централізованих криптобіржах - питання часу.

Зараз ви читаєте новину «Переваги та недоліки криптобірж без верифікації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі