понеділок, 30 березня 2020 13:07

Кредити і мікропозики: що змінилося через COVID-19

Коронавірусна пандемія дуже вплинула на фінансову ситуацію в усьому світі. Які зміни пережив ринок мікрофінансування та кредитування?

1. Як працюють банки і МФО

У період пандемії банки працюють в звичайному режимі. Обслуговування клієнтів відбувається як в онлайн-режимі, так і в офісі відділень. Хоча деякі філії закриті, але 75% працюють і всі послуги доступні.

  Як працюють банки і МФО в умовах карантину?
Як працюють банки і МФО в умовах карантину?

2. Зміна кредитних лімітів

Українські банки скоротили кредитний ліміт на картах фізичних осіб.

Співробітники фінансових структур назвали 100 алгоритмів для обгрунтування своїх дій. Головні з них — облік фінансових можливостей клієнтів, щоб позичальники не брали дуже великі суми, які в майбутньому не зможуть віддати. Фінансові структури регулюватимуть об'єми кредитної підтримки українців на рівні, який буде під силу для більшості позичальників.

3. Зміна процентної ставки

У зв'язку з карантином багато людей повністю або частково втратили роботу і, відповідно, не в усіх верств населення є можливість оплачувати кредит, тому держава вводить пільговий режим для обслуговування клієнтів — ("кредитні канікули") - це відстрочення сплати боргу для позичальників, чий фінансовий стан погіршився.

Важливо! Під час "кредитних канікул" штрафи і пеня за прострочення кредиту будуть скасовані. Проте після завершення карантину кредит необхідно буде повернути.

  Як працюють банки і МФО в умовах карантину?
Як працюють банки і МФО в умовах карантину?

4. Кому видають кредити і мікропозики?

У МФО надають кошти фізичним особам, не обов'язково з офіційним працевлаштуванням, але зі стабільним заробітком. Частенько перша позика буде 0%, а подальша процентна ставка варіюватиметься відповідно до різних відділень МФО: 1,5-1,9%.

Кредити готівкою в банках України також можливо оформити онлайн на час карантину. Процентна ставка варіюватиметься 9-85%/рік.

Кредити видаються громадянам України 18-65 років, з офіційним працевлаштуванням, з довідкою про доходи та іншими документами, щоб бути впевненим, що позичальник зможе повернути суму, яку позичає.

На час карантину кур'єр банку зможе привезти документи дистанційно вам додому і оформити все на місці.

5. Як оформити в умовах карантину?

Увага! Під час пандемії COVID-19 кредит можна оформити як у відділенні банку, так і дистанційно. Проте краще вибрати другий варіант.

Необхідно зайти на сайт МФО, реєструватися, пройти верифікацію (для цього необхідний паспорт громадянина України, ІПН і камера для того, щоб зняти персональне фото). Після реєстрації сума прийде на картку банка позичальника.

Повернення грошових коштів також можна здійснити грошовим переказом.

Пандемія сильно вплинула на фінансову систему, тому ринок поступово адаптується до нових реалій. Потрібно уважно й відповідально підходити до особистого і родинного бюджету.

Зараз ви читаєте новину «Кредити і мікропозики: що змінилося через COVID-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі