вівторок, 20 лютого 2024 12:44

Експресивна терапія: як мистецтво допомагає покращити психічне здоров'я

Автор: kinosvit.info
  Кінотерапія полягає у використанні фільмів в ролі інструменту роботи з емоційними, психологічними і духовними аспектами пацієнта
Кінотерапія полягає у використанні фільмів в ролі інструменту роботи з емоційними, психологічними і духовними аспектами пацієнта

Як не крути, але кожен рано, чи пізно, стикається з певними емоційними та психологічними труднощами. Дехто намагається подолати їх самостійно, а дехто звертається за допомогою до психотерапевта. Зі свого боку він проводить консультацію та обирає тип терапії (певна річ, якщо в цьому є необхідність), яка буде найбільш ефективною для пацієнта. Існує декілька методів психотерапії, одним з яких є експресивна терапія.

Що таке експресивна терапія

Експресивна терапія - це загальна назва для різних методів арт-терапії, метою яких є зцілення і гармонізація особистості за допомогою художньо-творчої діяльності. Простими словами, цей термін об'єднує багато інших типів психотерапії. Фішка цих методів полягає в тому, що творчість дозволяє людині виявити свої приховані почуття, переживання, конфлікти і страхи, "вивести" їх назовні, вивчити та зцілити у символічній формі.

Для того, щоб краще зрозуміти принцип проведення експресивної терапії, варто розглянути декілька основних методів.

Кінотерапія

Так-так, вам не почулося, фільми дійсно можуть допомагати боротись з тривожністю та іншими проблемами. Цей тип терапії полягає у використанні фільмів в ролі інструменту роботи з емоційними, психологічними і духовними аспектами пацієнта. Важливе уточнення: це не лайтовий перегляд найкращих фільмів зі смачною їжею. Навпаки, це метод самоаналізу, який складається з 4 етапів (ідентифікації, катарсису, інсайту та універсалізації).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголосили усіх номінантів на "Оскар" - повний список

Музична терапія

Музикотерапія - це форма психотерапії, в якій музика використовується як засіб комунікації та вираження емоційних та психологічних станів. Під час сеансу клієнт може взаємодіяти з музикою за допомогою співів, рухів або звичайного прослуховування. Музикотерапевт працює з клієнтом, сприяючи його самовираженню та розвитку усвідомлення через музичні процеси.

Арт-терапія

Цей метод психотерапії використовує різні види мистецтва (живопис, малювання, скульптуру, музику, театр тощо) для опрацювання та вираження складних думок і емоцій. Він дає можливість пацієнтам вільно творити, використовуючи мистецькі матеріали, щоб висловити свої почуття та досвід, що може сприяти їхньому психологічному зціленню та особистісному розвитку.

Танцювальна терапія

Фанати танців на місці? Ця форма психотерапії використовує рух і танець як засоби самовираження та зцілення. Під час сесій пацієнти стимулюють фізичний рух для транслювання своїх емоцій, досвіду та взаємодії з іншими. Танцювальна терапія допомагає покращити самосприйняття, збільшити внутрішню гармонію та знизити рівень стресу.

Українські фільми продовжують дивувати світ та отримувати міжнародні визнання.

Нещодавно документальний фільм про війну під назвою "Порцелянова війна" став найкращим на 40-му незалежному кінофестивалі в Америці Sundance Film Festival ("Санденс"). Про це пише видання Euromaidan Press.

Кінострічка отримала гран-прі в категорії "Документальний фільм". Журі охарактеризувало створення цього фільму як "вище прагнення до добра", яке чинить опір агресії.

"Порцелянова війна" втілює в собі пристрасть та боротьбу, які тільки художник може повернути у світ, коли він руйнується навколо нього", - зазначається на офіційному сайті фільму.

Зараз ви читаєте новину «Експресивна терапія: як мистецтво допомагає покращити психічне здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі