пʼятниця, 30 грудня 2022 13:32

Що краще для підлоги: вінілова плитка або лінолеум

І лінолеум, і вінілова плитка для підлоги досить часто використовують для укладання підлоги. Але кожен з цих матеріалів має свої особливості, на які варто звертати увагу перед початком ремонту. У цій статті ми відповімо на найпопулярніші питання про вініл і лінолеум, і спробуємо розібратися, що ж краще.

Безпека матеріалів

Найкраще про екологічність і безпеку покриттів зможуть сказати їх складові. Вінілова плитка зроблена з таких шарів:
• полівінілхлорид, завдяки якому матеріал добре схоплюється з основою підлоги;
• склофібра потрібна для армування і зміцнення плитки;
• додаткову міцність забезпечує суміш вінілу і кварцу;
• декоративний шар, який імітує текстуру дерева або іншого матеріалу;
• верхнє покриття, яке захищає від вологи і механічних пошкоджень.
У виготовленні вінілового покриття не використовують токсичні речовини. Тому такий матеріал абсолютно безпечний для здоров'я.

 

Лінолеум може бути однорідним або складатися з декількох шарів крейди, ПВХ, вапна, повсті, поліуретану та іншого. До складу дешевого матеріалу часто додають синтетичні смоли і клеї, які при нагріванні можуть бути токсичними. Тому вибираючи лінолеум для будинку, краще відразу купувати дороге покриття, яке точно не буде шкодити здоров'ю.

Для яких приміщень

Лінолеум - це один з найбільш недорогих матеріалів. Його часто можна побачити в комерційних приміщеннях, школах та лікарнях.
Вінілова плитка має стики, в яких з часом може накопичитися пил і бактерії. Але вінілове покриття, як і лінолеум, водостійке.
Обидва ці матеріали можна використовувати для кухні або ванної кімнати. Вони не вимагають особливого догляду і не руйнуються під дією абразивних миючих засобів. За рахунок однорідного шару, лінолеум легше мити і на ньому менше осідає пил.

Що легше укладати

Монтаж лінолеуму може здатися простіше, ніж укладання вінілових плит. Адже лінолеумне покриття незбиране. Але щоб зробити якісний монтаж, потрібно закріпити матеріал по всій поверхні, а не тільки по краях. Особливо це важливо для вологих приміщень. Адже якщо між покриттям і підлогою буде залишатися простір, то там може з'явитися цвіль і грибок.

 

Для установки вінілової плитки в першу чергу потрібно подбати про рівну і суху поверхню. Це гарантія довговічної і якісної підлоги. При нерівній поверхні, плитка незабаром почне спотворюватися.
Монтаж вінілової плитки, в залежності від самого матеріалу, може здійснюватися замковим методом або за допомогою клею. Замкове укладання часто вимагає рук досвідченого майстра. Клейову плитку потрібно щільно закріплювати до основи підлоги і між собою.

Міцність і ремонт

Лінолеумне покриття більш м'яке, ніж вініл. Тому при неакуратній перестановці меблів воно може легко порватися. Вінілові плити часто мають захисний шар, який в гіршому випадку може тільки подряпатися. Але якщо вже сталося серйозне пошкодження, то плитку легко замінити. Коли ж псується лінолеум, то часто доводиться міняти все покриття або робити латочку.

На закінчення

Обидва матеріали мають свої плюси і мінуси. Вони вологостійкі і добре зберігають тепло, поглинають звуки і легко чистяться.
Головна перевага лінолеуму в тому, що воно набагато дешевше вінілового покриття для підлоги. При правильному монтажі і обережному поводженні, лінолеум може прослужити не один рік.
Вінілове покриття часто набагато дорожче лінолеуму. Але воно перевершує останній матеріал в своїй екологічності і зносостійкості. А в разі пошкоджень, його простіше замінити.

Зараз ви читаєте новину «Що краще для підлоги: вінілова плитка або лінолеум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі