понеділок, 10 червня 2019 16:09

Як українці кидають курити

Як українці кидають курити
За останні п'ять років тема альтернативних методів куріння стала дуже актуальною. Фото: kremenchug.pl.ua

Проблему тютюнопаління вже не перший рік активно обговорюють у всіх країнах світу. ВООЗ вже понад 20 років закликає уряди країн боротися з тютюновою промисловістю, яка щорічно губить десятки тисяч курців.

Уряд Британії, спільно з підтримкою ВООЗ, на сьогодні показує найуспішніші результати в боротьбі з тютюном. На сьогоднішній день відсоток курців по країні близько 15%. В цей же час в Україні 23% населення (від 18 років) - курці.

Однак, проведені статистичні дослідження українським МОЗ показали, що 50% курців хоче кинути палити і зацікавлені в консультації з боротьби зы згубною звичкою.

Як світ бореться з курінням?

З моменту як світ почав боротися з курінням, проти тютюнових компаній був застосований ряд державних змін. Після яких тютюновій промисловості стало важче працювати, а курці почали замислюватися над необхідністю кидати палити.

Найправильніший, найжорсткіший до тютюнових фірм, але з розумінням курців, комплекс державних змін в законах був застосований в Британії. Підхід був розроблений в ВООЗ спільно з британським урядом отримав назву harm reduction. Згідно з новими правилами були введені обмеження на тютюнові вироби, але разом з тим надана медикаментозна допомога. Багато охочих могли записатися до лікаря і отримати консультацію та рекомендації щодо боротьби з курінням. Одним з методів стали електронні сигарети, як предмет зниженого ризику. Але, навіть вейпінг в Британії строго регламентується.

Як Україна бореться з тютюнопалінням?

З 2008 року в нашій країні також пройшла низка законодавчих змін, що запровадив більш жорсткі правила реалізації сигарет. Так Україна почалася боротися з тютюновою залежністю.

Заборона на рекламу, а також попереджувальні написи на пачках - повинні були знизити бажання купувати сигарети, а також задуматися про безповоротну втрату здоров'я. Але, основним двигуном все ж стала ціна. Саме регулярне подорожчання сигаретної продукції все більше змушує курців задуматися про те, що необхідно кидати курити.

У 2008 р. акциз на сигарети злетів з 36 копійок до 18,56 за пачку. З кожним роком акциз на сигарети зростає на 20-30%. Вже до 2025 року пачка сигарет повинна коштувати близько 100 гривень. Таке подорожчання не просто ініціатива України боротися з тютюновими виробами, а й обов'язок в угоді з ЄС.

Статистичні дані свідчать про те, що кожне наступне подорожчання зменшує частку курців на 3-5%.

Однак не всім курцям просто відмовитися від сигарет. Багатьом необхідна альтернатива. В Британії такою альтернативою стали електронні сигарети.

Україна і електронні сигарети

За останні п'ять років тема альтернативних методів куріння стала дуже актуальною. Спочатку з'явилися вейпи, а кілька років тому до них приєдналися ще й системи нагріву тютюну. Звичайно ж не дивлячись на те, що вже нікого не здивуєш великими пар-машинами і стіками для айкос - Україна все ще відстає в запровадженні такої альтернативи на законодавчому рівні. Наприклад, рідину з нікотином продають лише за рецептом лікаря в Австралії.

Дослідження опубліковані в Паблік Хелс Інгланд показують, що нікотинова рідина для електронних сигарет на 95% безпечніша, ніж куріння сигарет. Але, так само, резюмуючи свої висновки, вчені заявили що ні вони, ні хтось інший не можуть передбачити вплив вейпінга на організм за результатом 25-30 років.

До систем нагріву тютюну у FDA також є питання. Попередньо експертна комісія зауважила нижчу ступінь шкоди, ніж від сигарет. Але, за наявністю дуже малої кількості досліджень, закликала вчених вивчити таку альтернативу глибше і детальніше.

Чи є майбутнє у електронних сигарет в Україні

Ще в 2017 році в університеті ім. Стражеска протягом шести місяців проводили дослідження про те, як впливають електронні системи на людський організм. 60 людей, в середньому віці 35 років, всі курці - були поділені на три групи. Перша група парила вейп, друга айкос, а третя сигарети. Протягом всього періоду дослідження лікарі перевіряли і фіксували стан здоров'я у кожного з членів трьох груп. По завершенню дослідження вчені відзначили відмінне поліпшення здоров'я у вейперів і помітні зміни у курців айкос.

Українські вейпери, спираючись на світовий досвід, все частіше переходять на альтернативні методи куріння. На жаль, без сприяння держави надати статистику кількості вейперів неможливо. Але, кількість спеціалізованих магазинів, позитивних відгуків на форумах, в групах соціальних мереж - доводять, що люди все частіше, думаючи про здоров'я, вибирають більш безпечну альтернативу.

Зараз ви читаєте новину «Як українці кидають курити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі