четвер, 24 вересня 2009 17:36

"Сьогодні пішли вишибали вибивати борги, накручувати штрафи, пеню"

Автор: фото: Наталка ВІСИЧ
  Голова облдержадміністрації Валерій Асадчев: ”Зарплату не затримували, її я отримую на карточку. Перевіряю її зрідка”
Голова облдержадміністрації Валерій Асадчев: ”Зарплату не затримували, її я отримую на карточку. Перевіряю її зрідка”

Економічні аналітики й експерти виступають з оптимістичними прогнозами і заявляють, що світ виходить із фінансової кризи. В Україні вона тільки починається, а запропонований урядом бюджет на 2010-й надутий — переконаний голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев, 56 років:

— Найближчим часом українці відчують це на собі. Чому сьогодні триває боротьба за Національний банк чи приватизацію Одеського припортового заводу? Бо в бюджеті немає грошей. Треба або друкувати, або ще щось продати. Ми вже переживали часи, коли були борги по пенсіях, зарплатах, по бюджетній сфері. Сьогодні це знову починається.

Який бюджет реальний?

— Економічній ситуації, яка буде в Україні наступного року, реалістичніше відповідає баланс бюджету 2009-го, ніж надутий бюджет 2010-го. З ним ми підійдемо під дефолт. Сьогодні пішли вишибали по малих підприємствах вибивати борги, накручувати штрафи, пеню. Збільшення акцизів на сигарети у десять разів призведе тільки до темного ринку. Знову будуть бабусі з-під поли торгувати. Підняття акцизів на лікеро-горілчані вироби вже збільшило самогоноваріння. Треба терміново робити серйозні, реальні реформи.

Підняття акцизів збільшило самогоноваріння

Як вирішуються проблеми мільйонних боргів по зарплатах?

— Більшість проблем прямо чи опосередковано пов"язана з державою. Або це державні підприємства, наприклад, спиртзаводи, або держава не віддала гроші за відвантажену продукцію. Так сталося з Полтавським тепловозоремонтним заводом чи Крюківським вагонобудівним. Перші місяці ми намагалися допомогти вирішити проблеми. Потім побачив — уряд ситуацію пустив на самоплив. Тому дав доручення показувати все, що робиться на підприємствах, без приховування. Показуємо уряду, де він реально не працює. На регіональному рівні боротися з проблемами, створеними урядом, практично не можливо.

Підприємства області мають перспективи вийти на прибутки?

— Поки що маємо від"ємну тенденцію в економіці. Хоча цей рік, як не дивно, Полтавщина може закінчити з позитивним результатом по валовому продукту. Його може забезпечити Кременчуцький нафтопереробний завод, він збільшив переробку нафти. Та мене це не радує, бо в усьому іншому бачимо колосальні проблеми. У бюджеті на наступний рік закладено ріст валового продукту чотири відсотки. Не буде цього. Це все надумані речі, а ефективних заходів немає. Хоча ми в області намагаємося щось робити. Інвестори до нас ідуть. Цього року буде сучасний елеваторний комплекс для збереження чотирьох мільйонів тонн зерна.

Як прожили перший кризовий рік?

 — У мене дві сім"ї  — донька живе у Києві, а двоє прийомних синів зі мною і дружиною Валентиною  — у Полтаві. Дружина третій рік мотається між Полтавою і Києвом. Живемо у зйомній квартирі, тісно. Узяв кредит, щоб збудувати житло, але зараз щось не дуже виходить його добудувати. Зарплату не затримували, її я отримую на карточку. Перевіряю її зрідка. Живемо в основному на власні кошти  — здаємо київську квартиру. Хоча зараз зйомщики розірвали угоду, нових підшукуємо. Тож останнім часом нічого не отримували. Та й ціна на оренду зменшилася.

Зараз ви читаєте новину «"Сьогодні пішли вишибали вибивати борги, накручувати штрафи, пеню"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі