понеділок, 18 липня 2011 06:00

На оренду квартир накручують ціни

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

— Довго шукала житло. Знайшла оголошення в газеті, подзвонила. Натрапила на посередника, — розповідає 23-річна полтавка Юлія Дашко. — Світлана представилася спочатку співробітником агентства. Але потім з'ясувалося, що працює сама на себе. Знайшла кімнату, яка мене влаштувала. Заплатила їй за послуги 250 гривень. Це половина вартості орендованого житла.

Полтавці невдоволені тим, що в обласному центрі завищена вартість оренди. Винаймати найдешевшу однокімнатку з необхідними зручностями доведеться від 1100 гривень. При цьому господарі вимагають також оплати комунальних послуг.

— Ціни накручують рієлтори, — пише полтавець Володимир на місцевому інтернет-форумі. — Навіть власника вбитої квартири переконують, що вона коштує щонайменше 1,5 тисячі гривень. Усе роблять для того, щоб отримати собі більший процент.

Юлія Дашко каже, коли шукала квартиру, зауважила, часто посередники починають пропонувати помешкання навіть без відома власників:

— Людина дає оголошення в газету, а його перехоплюють посередники. Дзвонять до хазяїв житла, дізнаються їх адресу і приводять клієнтів дивитися на квартиру. Господар навіть не знає, що його оголошення потрапило в базу і що на ньому фактично заробляють.

Полтавка Наталія Володимирівна, 48 років, має кілька квартир у місті. Здає їх як на добу, так і на тривалий термін. Каже, не користується послугами посередників, бо не раз мала неприємності.

— Бувало таке, що телефонували з агенції й обіцяли привести людину. Я відмовляла іншим клієнтам. А потім посередники перекидали обіцяного наймача на іншу адресу.

Телефоную за 10 оголошеннями у рубриці "Здам житло" в місцевій газеті. За усіма адресами відповідають посередники.

Полтавка Ірина, 29 років, півроку працювала в агентстві нерухомості:

— Працівники агентства намагалися завести зв'язки у рекламних виданнях, особливо з дівчатами, які приймають оголошення. Пригадую, відомості про нові квартири для оренди у день подання оголошення зразу передавали нам, ми в ту саму хвилину починали шукати клієнта. І на момент виходу газети зазвичай житло було зайняте.

— Блат у рекламних виданнях — це маячня, — заявляє 35-річний Ігор Лебедик, власник найбільшої у місті мережі агентств нерухомості. — У наше агентство орендодавці приходять і просять знайти наймачів чи покупців на квартиру. Вони зацікавлені у співпраці, оскільки ми гарантуємо прозорість і безпеку. Паралельно з угодою про надані послуги укладаємо договір між власником та наймачем. І якщо вам кажуть, що договори — це лише формальності, неправда. Вони гарантують безпеку. Здавати житло в оренду — те саме, що покласти гроші на депозит і жити на відсотки. Чому власник повинен здавати дешевше? А те, що рієлтори штучно завищують ціни — неправда, у професійних агенціях таких людей не може бути.

Полтавці, які часто винаймають житло, радять перш ніж платити посереднику за його послуги, поцікавитися у власника, чи він за ними звертався. Власникам квартир радять подавати оголошення про оренду через інтернет. Так його буде важче перехопити.

Зараз ви читаєте новину «На оренду квартир накручують ціни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі