понеділок, 10 жовтня 2011 06:30

"Багато старих людей. Тому високий показник захворюваності"

Автор: фото: Оксана ХАНАС
  Володимир Лукашенко оглядає пацієнта після комп’ютерної томографії. Діагностичне обладнання в диспансері не поступається столичним лікарням
Володимир Лукашенко оглядає пацієнта після комп’ютерної томографії. Діагностичне обладнання в диспансері не поступається столичним лікарням

Полтавська область за кількістю онкохворих із перших позицій змістилася на п'яте місце. Медики кажуть, хворіти менше не стали. Просто навели лад у статистиці.

— Регіон завжди був на високих позиціях за кількістю онкохворих, — каже 63-річний Володимир Лукашенко, заступник головного лікаря обласного онкологічного диспансеру. — Рак — це хвороба старіючого організму. На Полтавщині багато старих людей. Тому маємо високий показник захворюваності. Свого часу в область завезли величезну кількість пестицидів. Отрутохімікати зберігали як попало. У результаті — отруєні земля і вода. Крім цього, через наш регіон проходить Курсько-Кіровоградська радіоактивна рудоносна жила.

Чи вчасно діагностують рак?

— З моменту появи першої ракової клітини до клінічних проявів хвороби минає чотири-п'ять років. До нас звертаються, коли уже болить так, що ледве ходять. Виявляємо онкологію на третій-четвертій стадії, часто з метастазами. І таких випадків 40–60 відсотків.

Часто з Полтави їдуть лікувати рак до столичних клінік.

— Був я два дні в "Лісод" — клініці, яку вважають престижною. Обладнання там справді найновіше. Приходить пацієнт, платить 500 доларів за консультацію. Його оглядають, а потім кажуть, що операція, наприклад, коштуватиме 20 тисяч доларів. Ми можемо не гірше лікувати. А по ціні — в рази дешевше. Діагностичне обладнання в диспансері нічим не гірше. У стаціонарі працюють 100 лікарів. Діють чотири операційні, у кожній роблять по три операції щодня. Жителів області діагностують безкоштовно.

Достатньо препаратів для хіміотерапії?

— Запаси вичерпуються. У відділеннях вимушені були розвісити списки медикаментів, що є, і що мають купити родичі  хворих. За програмою онкології, що розрахована до 2016 року, купувати хіміопрепарати має держава. На 2011-й нам потрібно цих ліків на 2,5 мільйона гривень. Але тендер і досі не провели. Обласний бюджет не має права виділяти кошти. Чекаємо, доки тендери пройдуть.

 

36 600

жителів області хворіють на рак. Щороку фіксують шість тисяч осіб, яким уперше ставлять цей діагноз. 55 відсотків недужих — чоловіки, 45 — жінки. Серед чоловіків найпоширеніші рак шлунка та легенів, серед жінок — рак молочної залози, шкіри, гінекологія. Більше хворіють у селах.

 

Зараз ви читаєте новину «"Багато старих людей. Тому високий показник захворюваності"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі