пʼятниця, 24 травня 2024 05:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Журналісти підрахували реальний ядерний потенціал РФ

Журналісти підрахували реальний ядерний потенціал РФ
Підрахували реальний ядерний потенціал РФ. Фото: Прямий

Аналітики і журналісти дали відповідь скільки всього ядерних боєголовок має Росія.

Росія наразі має 75 ядерних боєзарядів під балістичні ракети 9М723 та 20 боєголовок до крилатих ракет 9М728/729 до комплексу "Іскандер", розбирався Defense Express з посилання на довідник Bulletin of the Atomic Scientists.

Під літаки типів Ту-22М3 і МіГ-31К, Су-24М та Су-34 росіяни мають 334 ядерні боєзаряди. У це число входять і вільнопадаючі атомні бомби, та "спецБЧ" (спеціальні бойові частини, тобто частини з ядерним зарядом) під різні типи ракет.

Йдеться про "спецБЧ" під крилаті ракети типів Х-55 та Х-102 (ядерний варіант ракети Х-101).

Під свої 52 Ту-95МС росіяни мають загалом 430 ядерних боєзарядів, а під 15 Ту-160 - 156 боєголовок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий термін Путіна - новий виток протистояння із західним світом

За інформацією аналітиків, арсенал нестратегічного ядерного озброєння в розпорядженні ВМФ РФ складає загалом 784 ядерні боєзаряди. У цей показник сумарно включені "спецБЧ" під різні типи торпед, протикорабельних ракет та навіть глибинних бомб.

Крилаті ракети "Калібр" в цей перелік не входять. Відомо також про чотири ядерні боєголовки під береговий комплекс "Редут" та 23 боєголовки під ракети П-800 "Онікс".

"Використання ядерних боєзарядів в засобах ППО може виглядати вкрай специфічним, однак наявність і таких "спецБЧ" в росіяни заявляється також", - зазначають аналітики.

Зокрема, йдеться про 250 ядерних боєголовок під комплекси С-300/400 та 68 боєзарядів під протиракети 53Т6, котрі забезпечують протиповітряну й протиракетну оборону Москви.

Є ще списані, але неутилізовані ядерні боєзаряди РФ. Їхня кількість складає 1200 одиниць.

Дослідники Bulletin of the Atomic Scientists ведуть відлік "Годинника Судного Дня", котрий попереджає людство про рівень небезпеки ядерної війни.

Раніше у Російській Федерації заявили про проведення навчань з тактичною ядерною зброєю.

Українська розвідка збирає інформацію про заплановані в РФ навчання, сказав представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

Зараз ви читаєте новину «Журналісти підрахували реальний ядерний потенціал РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі