середа, 21 листопада 2018 12:45

За секретне рішення щодо грошей Януковича взявся ЄСПЛ

За секретне рішення щодо грошей Януковича взявся ЄСПЛ
Луценко переконує, що рішення засекретили через загрозу життю осіб, які уклали угоду зі слідством. Фото: ukrinform

Європейський суд з прав людини розгляне законність засекречення вироку, яким було конфісковано $1,5 млрд президента-втікача Віктора Януковича та його оточення.

Про це повідомила виконавчий директор Центру протидії корупції Дар'я Каленюк у блозі на "Українській правді".

"Ми вважаємо незаконними засекречення всього тексту вироку суду та вимагаємо ці рішення скасувати, а сам вирок оприлюднити у Єдиному реєстрі судових рішень, як того вимагає закон.

Ми переконані, що вирок незаконно засекретили, щоб приховати, як вкрали ці 1,5 млрд доларів за часів Януковича і хто з нинішніх та екс-високопосадовців був співучасником цього злочину", – наголосила Каленюк.

Вона зазначила, що українські суди не змогли відкрити провадження ні щодо генпрокурора Юрія Луценка, ні щодо прокурора Костянтина Кулика, який засекретив вирок. Українські судді наполягали, що ЦПК не є стороною у кримінальному провадженні. Тому ЦПК звернувся до ЄСПЛ.

Разом із тим Національне антикорупційне бюро через засекречення вироку 18 вересня 2018-го завело справу проти Генпрокуратури. Її порушили за ухвалою суду: поскаржилась одна з фірм, з якої стягнули кошти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко пояснив суть "секрету" у рішенні щодо грошей Януковича

28 березня 2017 -го Краматорський міськсуд ухвалив рішення про спецконфіскацію $1,5 млрд Януковича і його оточення в рамках процесу проти колишнього директора компанії "Газ Україна-2020" Аркадія Кашкіна. Через місяць рішення набуло чинності і конфісковані були перераховані в держбюджет.

Суд засекретив рішення Краматорського міськсуду Донецької області про спецконфіскацію $1,5 млрд.

Зараз ви читаєте новину «За секретне рішення щодо грошей Януковича взявся ЄСПЛ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі