понеділок, 01 жовтня 2012 12:42

"За 1,5 року в Черкасах ми зробили більше ніж деякі політики, які живуть тут усе життя" - Жуковська

"За 1,5 року в Черкасах ми зробили більше ніж деякі політики, які живуть тут усе життя" - Жуковська

Цьогорічні вибори до Верховної Ради України відбудуться за змішаною мажоритарно-пропорційною системою. Тобто, кожен громадянин отримає на руки 2 бюлетеня, де йому запропонують проголосувати окремо за партію та окремо за конкретного кандидата-мажоритарника. При цьому графи "проти всіх" у обох бюлетенях не буде. Це означає, що протесний виборець або не піде на вибори взагалі, або вже прийде з чітким переконанням – за кого голосуватиме. На думку соціологів, одним із небагатьох стимулів, який може привести на дільниці людей, буде бажання здійснити вибір розумом, а не серцем. Саме про особливості такої мотивації, а також про всілякі політичні міфи ми відверто говоримо із кандидатом у депутати по 194 округу Валентиною Жуковською.

- Валентино Борисівно, Ви на собі відчуваєте, що мотивація виборця, який збиратиметься голосувати за партію та за кандидата-мажоритарника, – різниться? І чому Ви відмовилися від підтримки якоїсь із діючих політичних партій?

- Справді, коли колектив "Азоту" висунув мене у кандидати, ми одразу визначилися щодо формату балотування.  І це для мене принциповий момент – я іду самовисуванцем без жодної партійної підтримки. По-перше, я не хочу бути залежною від будь-якої партійної структури, принаймні нині діючої. По-друге, я чітко усвідомлюю свою відповідальність перед місцевою громадою, завдяки якій я збираюся бути депутатом. Тому я вважатиму себе депутатом від міської громади. Якщо перефразовувати все вищенаведене, моя партія – це місто Черкаси.

- Але погодьтеся, що Вам складно буде спростувати тезу про свою причетність до пана Фірташа та його вплив на вашу діяльність.

– Всім відомо, що я президент "Азоту", а черкаський "Азот" належить Дмитру Фірташу. За 1,5 роки в Черкасах ми зробили більше ніж деякі політики, які живуть тут усе життя, і останні 20 років регулярно обираються до влади міського та обласного рівня. Вони активно критикують мою роботу в ЗМІ, поливають нас брудом, тому що самі не можуть нічого зробити для міста. Таких депутатів дратує навіть те, що ми відбудували "Дружбу народів", створили найкращу площу, найсучасніший реабілітаційний центр, що в місті почали ремонтуватися дороги. Дратує тому, що фактично всі ці депутати не в змозі вирішити жодного питання. Іхнє життя - від виборів до виборів, в інші часи ці люди відпочивають. Їхні газети наповнені критикою моєї діяльності, оскільки їм нема чого розказати про свою.

- Але ж ви не відповіли на питання стосовно впливу інтересів Дмитра Фірташа на вашу діяльність

– Наші інтереси сьогодні лежать у економічній площині: ми зацікавлені в тому щоб працювали заводи, щоб були збережені робочі місця, щоб була можливість їх модернізувати. Економічна незалежність є підгрунтям до державної незалежності України. Наші інтереси - і в площині розвитку міста. Ми хочемо щоб інвестори цікавилися Черкасами, щоб будувалося соціальне житло, щоб молодь хотіла тут жити і працювати. Впевнена, ці інтереси співпадають із інтересами черкаської громади.

Ми вже сьогодні знаємо які проблеми є в місті, і допомагаємо їх вирішувати. Починаючи із виділення лімітів на газ, завдяки чому повернулася гаряча вода на "Луначарці" (до речі, це взагалі не той округ, де я балотуюся). І -  закінчуючи організацією дозвілля для дітей та турботою про ветеранів всього міста.

-Але ж логіка людини дуже проста – Фрташ монополізує хімічну галузь, скуповує за безцінь підприємства, щоб потім заробляти на них капітали. І ота ваша "турбота" - крапля в морі порівняно з тими прибутками, які заробляєте.

- Ми давно займаємося хімією, На жаль, ціна на газ коректує наші плани. Сума, за яку був придбаний "Азот", була значною.  Подивіться на історію питання. "Азот" був придбаний GroupDF не у держави, а у приватних власників. GroupDFне були тими, хто провів так звану "ваучерну приватизацію" – те, що називається "купити за безцінь". Нинішній власник заплатив за підприємство реальні гроші. Тепер подивіться на ціну газу у різні роки. 2010 рік-280 доларів, 2012 рік – 460 доларів.  Зрозуміло, що головне питання для нас - конкурентоспроможність продукції. Ми за останні роки проводимо модернізацію виробництва, зокрема у 2011 році було вкладено 400 млн.гривень, у 2012 році - 212 млн.гривень. Якби ми не йшли на такі кроки, завод змушений був би закритися через нерентабельність. І 4,5 тисяч працівників залишилися б без роботи. Як це, до речі, сталося з трьома іншими хімічними підприємствами міста, з "Ротором" і тютюновою фабрикою. Саме тому ми і змушені йти до парламенту, щоби голос роботодавців почула влада, щоб країна повернулася до розуміння державної економічної політики та стратегії розвитку.

На жаль, декому з політиків як повітря потрібні постійні "війни" та чвари. Про нас розповсюджують брехливу інформацію, вдаються до чорного PR, звинувачуючи нас у крадіжці підприємства, покупці голосів. Знаєте,  є золоте правило – коли у опонентів не вистачає аргументів, вони вдаються до образ і брехні. Я хочу, щоби ви чітко розуміли - ми не виводили підприємство із державної власності, ми не купуємо голоси виборців, ми не збираємося відповідати нашим опонентам тими ж методами. Переконана – люди знають про наші справи і можуть самостійно визначитися.

-  Дехто з ваших опонентів говорить, що Ви є узгодженим кандидатом від ПР. Що ви на це скажете?

- Я розумію, звідки виникають такі припущення. Коли повернули мажоритарні округи і дали можливість балотуватися від округів людям без партійної належності, керівники партії захвилювалися. Незалежні від партій лідери громадської думки, здатні робити реальні справи та об'єднувати людей – реальна загроза системі розподілу впливів у Верховній Раді, яка склалася за останні 6 років. Опозиції вигідно називати мене "провладним кандидатом". Бачачи, що моя підтримка зростає, вони таким чином сподіваються зосередити на мені настрої критично налаштованих виборців. Скажу вам що мені надходили пропозиції балотування не тільки від ПР. Всім хотілося б мати кандидата, який є президентом потужного підприємства, за яким стоять тисячі людей. Узгодженим кандидатом від ПР є Парамонов. А я є узгодженим кандидатом від "Азоту".

-  А які у Вас стосунки із владою?

- Ми велике підприємство. І розглядаємо стратегію життя в конструктивному руслі: робочі місця, розвиток міст. Без "Азоту" немає сільського господарства Черкащини. Ми надаємо і міндобрива зі знижкою, усвідомлюємо свою відповідальність за розвиток області і міста, і знаходимо ті конструктивні моменти, які допомагають і Черкасам і області зростати.

- На Вашу підтримку чітко висловився міський голова Черкас Сергій Одарич. Чи означає, що Ви можете розраховувати на підтримку якогось адміністративного ресурсу мера?

- Мені приємно було почути ті слова пана Одарича на відкритті "Дружби народів". Не скажу, що це було великою несподіванкою – ви знаєте, ми давно і тісно працюємо з містом і міським головою. Вам добре відомо про соціальну угоду, про розмір фінансової допомоги місту від "Азоту". Наша співпраця із Сергієм Одаричем передбачає і контроль за виконанням соціальної угоди. Цього вимагає і міська громада.

-  І тоді останнє запитання на цю тему. До якої фракції в Верховній Раді Ви приєднаєтеся?

- Я маю намір працювати як незалежний депутат. Вірю, що до Верховної Ради пройде група мажоритарників, які відстоюватимуть інтереси свох округів. А ці інтереси спільні і для Черкас, Луганська чи Чернівців. Бо незалежно від політичних поглядів, усі люди хочуть мати роботу, хочуть бути задоволеними життям. Я іду до парламенту писати закони, які повині внести необхідні зміни до розвитку держави. І у владі і у опозиції є роботодавці, люди, які відповідають за створення робочих місць. Одними лише політичними ідеями та гаслами не можна поліпшити життя людей. Потрібно повернутися до промислової, економічної політики, підтримки і розвитку вітчизняного виробника, створення нових робочих місць. Лише це дасть змогу подолати нагальні проблеми, які є не тільки на Черкащині, а й загалом в Україні, а саме: безробіття, нелегальне працевлаштування, бідність працюючих, соціальну незахищеність. Мені здається, що насправді саме над цим і має працювати депутат-мажоритарник. Для нього інтереси виборців мають превалювати над інтересами партійної ідеології.

- Ще людей дуже цікавить, чи не піде Жуковська з Черкас, отримавши депутатський мандат. Які у Вас плани щодо подальшої співпраці з містом.

- Мені дуже легко відповісти на це питання. Вже сьогодні ми верстаємо "План розвитку Черкас", де буде конкретно зафіксовано напрямки нашої роботи рік за роком. І це буде відображено у "карті позитивних змін міста". В цьому шукатиму взаєморозуміння міської та обласної влад, а також іншими депутатами, які пройдуть до парламенту від нашого міста. Вже сьогодні ми визначаємося із тим, як працюватиме моя громадська приймальня. Працюватиме і Всеукраїнський благодійний фонд "Дитячий світ", який вже має 6-річну історію. Тому можете бути впевненими – я своє майбутнє пов'язую із Черкасами.

Зараз ви читаєте новину «"За 1,5 року в Черкасах ми зробили більше ніж деякі політики, які живуть тут усе життя" - Жуковська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі