субота, 28 травня 2022 16:18

Втікач Тупицький вперше озвався з-за кордону

Колишній голова Конституційного суду Олександр Тупицький, який під час широкомасштабного вторгнення російських військ виїхав за кордон і перебуває у Відні, прокоментував оголошення його в міжнародний розшук.

Про це повідомили "Схеми: корупція в деталях".

  Олександра Тупицького сфотографували у Відні.
Олександра Тупицького сфотографували у Відні.

Журналістам він заявив, що вважає рішення суду про розшук "незаконним", а саму справу проти нього - "зведенням рахунків", не називаючи імен.

Тупицький заявив: "Я вважаю, що рішення є незаконним. По-перше, справа розглянута за відсутності захисників, які в цей час перебували у Вінниці в іншому судовому процесі, про що суд завчасно попередили. По-друге, суду було надане моє місце перебування. Розшукують людину, коли невідоме її місце перебування".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колишній "регіонал" Шуфрич повернувся з-за кордону

Колишній голова КС підтвердив, що зараз перебуває у Відні - столиці Австрії. Сказав, що він "офіційно зареєстрований державними органами". Причини неявки до суду, говорить Тупицький, "тимчасові".

"У мене є певний медичний документ моєї дружини - у мене на сьогодні троє неповнолітніх дітей, один із них щойно народився - син. І нічого страшного не було б, якби суд пішов шляхом слухання справи по відеоконференції. Є лист голови Верховного суду, який допускає в такій ситуації проводити такі процеси", - заявив.

Тупицький сказав, що "не переховується від правосуддя" і "зацікавлений у розгляді справи".

27 травня Подільський районний суд міста Києва задовольнив клопотання прокуратури й оголосив Тупицького у міжнародний розшук.

Тупицького помітили у Відні в березні. Фото із суддею-втікачем опублікували журналісти. Незаконну втечу за кордон розслідують, повідомило ДБР.

У жовтні 2020 року КС під головуванням Тупицького визнав неконституційною статтю про покарання за недостовірне декларування. Це зробив за поданням нардепів з ОПЗЖ і "За майбутнє".

Президент Володимир Зеленський відсторонив Тупицького від посади, а в березні скасував указ колишнього президента Януковича про призначення Тупицького суддею.

Прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо Тупицького у справі про підкуп свідка і введення в оману суду.

Зараз ви читаєте новину «Втікач Тупицький вперше озвався з-за кордону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі