середа, 18 січня 2023 14:03

Військовий комітет НАТО розглядає ситуацію в Україні – що відомо

Військовий комітет НАТО розглядає ситуацію в Україні – що відомо
У НАТО наголошують на готовності підтримувати Україну. Фото: eastnews.ua

Немає жодних ознак того, що режим російського президента Володимира Путіна планує зупинити війну.

2023 рік буде складним. НАТО має бути готовим до тривалої підтримки України, сказав заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане перед початком засідання Військового комітету НАТО, повідомляє "Укрінформ".

Військовий комітет розглядатиме ситуацію в Україні. У зустрічі візьмуть участь 32 воєначальники від держав-союзниць та запрошених країн. У першій сесії візьме участь генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

"Путін готується до тривалої війни. Він уже мобілізував додатково понад 200 тисяч військовослужбовців, багато з яких наразі проходять тренування. Він наростив військове виробництво і намагається отримати більше зброї від інших авторитарних режимів, включаючи Іран", – сказав Джоане.

Він наголосив, що треба виконувати рішення торішнього Мадридського саміту НАТО. Воно передбачає зміцнення оборони країн-союзниць та їх спроможності відповісти на будь-які ймовірні загрози.

НАТО збільшує військову присутність та бойові групи на східному фланзі до рівня бригад. Нарощує сили високої готовності, зміцнює військові спроможності та вдосконалює систему управління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Танки Leopard для України: Шольц виступив із позитивною заявою

Джоане окреслив пріоритети для розгляду лідерів НАТО під час наступного саміту у липні у Вільнюсі. Першим є збільшення видатків на оборону. Майже 10 років тому під час саміту у Вельсі встановили показник у 2% від ВВП країн-союзниць. Заступник вважає, що зараз це й показник виглядає, як мінімальна межа.

Другий напрямок – нарощування спроможностей оборонної промисловості. Це необхідно, аби поповнити власні арсенали країн НАТО, допомогти Україні та забезпечити ефективність політики стримування й оборони. Про це говоритимуть на зустрічі міністрів оборони країн НАТО у лютому.

"Ми засвоюємо уроки цієї війни. Ми також маємо бути готовими до потенційних війн у майбутньому, продовжувати трансформацію НАТО у цифрову епоху. Наш Альянс має зберігати військові потужності та спроможності, щоб захистити союзників на тлі всіх викликів, що виникають сьогодні і можуть постати завтра, включаючи операції у багатьох оперативних просторах. Важливо бути готовими до дій в умовах появи нових технологій, включаючи штучний інтелект та "великі дані", – наголосив Джоане.

Президент Росії Володимир Путін найближчими днями може оголосити в Росії другу хвилю мобілізації. Серед можливих дат 18 січня.

Аналітики Інституту вивчення війни вказали заяву речника Путіна Дмитра Пєскова. Той 17 січня повідомив, що Путін виступить 18 січня з промовою в Санкт-Петербурзі з нагоди 80-ї річниці прориву радянською армією нацистської блокади Ленінграда – міста, в якому народився російський президент. Путін полюбляє використовувати символічні дати для звернення до російського народу. Деякі російські провоєнні блогери зазначали, що він скористається цією можливістю, щоб оголосити або мобілізацію, або війну з Україною.

Зараз ви читаєте новину «Військовий комітет НАТО розглядає ситуацію в Україні – що відомо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі