понеділок, 15 березня 2021 20:23

Відкат реформи: найвпливовіших суддів України обрали за кулуарними списками

Відкат реформи: найвпливовіших суддів України обрали за кулуарними списками
Судову реформу ще можна продовжити - Ірина Шиба. Фото: Povaha

Нові члени Вищої ради правосуддя не входять до переліку очевидно недоброчесних суддів, проте процедура їх обрання та попереднє погодження кандидатур не дає жодної впевненості в їх доброчесності.

Про це каже Gazeta.ua експертка із судової реформи, виконавча директорка Фундації DEJURE Ірина Шиба. Йдеться про обраних на XVIII з'їзді суддів.

"Дипломати Великої сімки і громадські активісти закликали не проводити ці вибори, тому що він не дає можливості у прозорий спосіб відібрати найбільш доброчесних і компетентних у прозорий спосіб. Результати з'їзду вкотре підтверджують, що процедура обрання має бути змінена і запроваджена перевірка на доброчесність, етичність і професійність кандидатів. Суддів по факту обирали не на з'їзді, а імена були погоджені заздалегідь. На початку з'їзду люстрований суддя у відставці Анатолій Марцинкевич роздав погоджені списки осіб, яких потрібно підтримати. Трьох з п'яти із цього списку врешті призначили членами Вищої ради правосуддя. Це Віталій Саліхов, Сергій Болотін і Валерій Суховий. Попередньо погоджений кандидат на посаду судді Конституційного суду Олександр Коровайко не добрав 8 голосів".

На її думку, в результаті публічного тиску громадських організацій та міжнародних партнерів делегати з'їзду відмовились від ідеї призначення відверто недоброчесних членів Вищої ради правосуддя та зробили ставку на "темних конячок". Але вже й на них почала надходити негативна інформація з регіонів. Тому потрібні спецперевірки, які б проводило НАБУ та інші органи перед виборами. У США, коли обирають суддю Верховного суду, то органи проводять співбесіди навіть з людьми, з якими вони колись жили в гуртожитку", - пояснює Шиба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судді КСУ призначають помічниками дружин та родичів власних колег - ЗМІ

У Конституційному суді 2 вакантні посади. Одна - за квотою суддів і одна - парламенту.

"Щоби призначити туди, потрібно проводити додатковий з'їзд. Парламент до цього має достатньо часу, щоб прийняти закон про усі необхідні перевірки. Законопроєкт, який пропонує Володимир Зеленський про очищення Вищої ради правосуддя недосконалий, бо остаточне рішення щодо звільнення недоброчесних членів залишає за самими суддями. Має бути доопрацьований, щоб рішення Етичної комісії було достатньо".

ХVІІІ з'їзд суддів України не зміг обрати свого представника в Конституційному Суді.

Зараз ви читаєте новину «Відкат реформи: найвпливовіших суддів України обрали за кулуарними списками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі