понеділок, 03 червня 2024 22:13

Вибори у Південній Африці дають старт політичним змінам

Вибори у Південній Африці дають старт політичним змінам
Президент ПАР Сіріл Рамафоса втратив підтримку парламенту. Фото: eastnews.ua

Результати парламентських виборів у Південно-Африканській Республіці шокували навіть скептиків та занепокоїли Путіна. Подробиці розказує Gazeta.ua.

Не більше сорока

2 червня оголошено результати парламентських виборів у ПАР. Чому вони важливі для України тоді писала Gazeta.ua. Правляча останні 30 років партія "Африканський національний конгрес" ("АНК") здобула 40,21% голосів виборців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Битва за Глобальний Південь. На Африканському континенті відбулися найбільш карколомні вибори століття

Цифра вразила навіть скептиків, котрі прогнозувати втрату "АНК" більшості у парламенті.
Тепер чинний президент Сиріл Рамафоса (у ПАР, нагадаємо, президентів обирає парламент) залежить від конфігурації парламентської коалації. Ця конфігурація, знову ж таки, вимальовується не менш неочікуваною, ніж підсумки голосування.

Чорне та біле

"АНК" вперше за 30 років правління звернулася до всіх партій із закликом до початку коаліційних переговорів. Спершу відгукнулася партія "Демократичний альянс" ("ДА"), котра на парламентських виборах здобула друге місце (21,8%). "ДА" - опозиційна до "АНК" сила, лідером якої є представник білої меншості в ПАР Джон Стенхейзен. "ПАР Більше не "АНК", відтепер це буде багатопартійна Південна Африка", - тріумфував він. Ще б пак - вийти на другий результат марафону у країні, де після десятиліть апартеїду ставлення до білих, м'яко кажучи, не найліпше. Віднині "АНК" має бути готовою до компромісів, зазначив він, натякаючи на те, що партії-партнери висунуть свої вимоги.
Однак АНК поступатися принципами, схоже, не збирається. "Ми залишаємося партією, котра лідирує в опитуваннях", - зазначив на зустрічі з журналістами "Sky news" представник "АНК" Махленгі Бхенгу-Моцирі. Вочевидь, правляча партія має намір не лише нав'язати свій порядок денний, але й взяти реванш на наступних виборах. Це навряд чи влаштовує "ДА", тому партія згодом заявила про неможливість коаліції з "АНК".

Колишній проти чинного

Однак коаліція нині навіть вигідна Рамафосі, щоб згуртувати політиків перед його попередником, засудженим за корупцію президентом Джейкобом Зумою. Зуму намагалися усунути з виборів, але його партія "Умхонто весізве" ("МК" - "Спис нації") вийшла на третій результат з 14,58% голосів. Представник цієї партії категорично заявив:
із "АНК", з Сирілом Рамафосою співпрацювати не будемо.
Залишаються, як у дитячому віршику-рахівничці, "Борці за економічну свободу" ("Борці"). Ультраліва партія, ватажки якої - вихідці з "АНК", вимагають націоналізації земель у білих громадян та великих промислових підприємств. Партія здобула 9,52% голосів.
Тож для Рамафоси коаліційне питання - принципове: або він погоджується на розширення порядку денного тезами партій-партнерів по коаліції, або ризикує втратити підтримку парламенту.

Що краще для ПАР і для України

Партія "АНК" підтримувала Путіна. Підсумки виборів дають підстави вважати, що віднині вплив Кремля на цю країну послабиться. І про занепокоєння цим свідчить поспішне турне Сергія Лаврова країнами Африки.

Для ПАР програш "АНК" теж на користь, вважає керуючий редактор "Semafor Africa" Алексіс Аквагірам. На його думку, одна правляча партія протягом десятиліть накопичила стільки, м'яко кажучи, помилок, що нарешті за них потрібно відповісти. Джейкоб Зума засуджений за корупцію, Сиріла Рамафосу теж підозрювали у привласненні мільйонів доларів США. І це все на тлі вражаючого, як для такої багатої ресурсами країни, економічного, інфраструктурного та соціального занепаду. На цих виборах спрацювала демократія, каже Аквагірам, бо у бюлетенях була рекордна кількість партій - 51. Громадянам було з кого обирати.


Але є загроза замість однієї партії "АНК" дістати відверто пропутінську коаліцію. Єдиним вірогідним партнером "АНК" вимальовуються "Борці" з їхнім лідером Джуліусом Малемою. "І Малема, й тим паче російськомовний давній член Компартії ПАР Зума, - ще більші путіністи, ніж Рамафоса", - пише латвійський публіцист Бен Латковскіс. Тривожні ознаки вже є. Рамафоса відмовився брати участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії.

Однак можна очікувати, що у коаліційних переговорах українське питання підніматиметься. Як мінімум, про нього не забуде "ДА", чий лідер першим з політиків ПАР відвідав Україну від початку збройної агресії РФ. Вочевидь, частина політичних сил у ПАР підтримуватиме нашу країну, що дозволить сформувати противагу можливому пропутінському нахилу коаліції, котру хоче сформувати "АНК".

Зараз ви читаєте новину «Вибори у Південній Африці дають старт політичним змінам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі