вівторок, 19 липня 2022 16:33

Верховна Рада змінила Кодекс законів про працю: що чекає на бізнес

Верховна Рада змінила Кодекс законів про працю: що чекає на бізнес
Роботодавець і працівник зможуть на власний розсуд врегулювати стосунки. Фото: НБУ

Верховна Рада ухвалила закон щодо дерегуляції трудових відносин для малого й середнього бізнесу й запровадження договірного режиму трудових відносин.

За законопроєкт №5371 депутати проголосували у вівторок, 19 липня. Ідеться про зміни до Кодексу законів про працю.

Передбачається створення договірного режиму для малого і середнього бізнесу. Такий режим у перспективі має стати основним, пише Liga.net.

Режим встановлюється за умови, що роботодавець – не юридична особа публічного права, він є суб'єктом малого або середнього бізнесу з кількістю працівників не більш як 250 осіб.

Режим може застосовуватися до трудових відносин, що виникають між роботодавцем і працівником, заробітна плата якого становить понад вісім мінімальних зарплат (52 тис. грн) на місяць.

У межах вільного трудового договору сторони зможуть на власний розсуд врегулювати свої стосунки: щодо системи й режиму оплати, працевлаштування та звільнення, робочого часу, тривалості робочого тижня, відпустки й вихідних тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євро стрімко подорожчав: курс валют на 19 липня

Роботодавець не має порушувати норми тривалості робочого часу на тиждень (40 год.) і відпустки на рік (24 календарні дні).

Також – повідомляти про зміни умов праці не пізніше ніж за два тижні й виплачувати зарплату не рідше ніж один раз на місяць.

Серед співавторів документа – народна депутатка з фракції "Слуга народу" Галина Третьякова, голова Комітету з питань соціальної політики й захисту прав ветеранів.

Середня заробітня плата в Україні становить 20,1 тис. грн, найбільше отримують працівники у сфері IT, інтернет.

З 1 липня підвищився прожитковий мінімум, зросли пенсії, соціальні виплати.

Вчора Верховна Рада в першому читанні підтримала заборону на примусове стягнення боргів за комунальні послуги.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада змінила Кодекс законів про працю: що чекає на бізнес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі