середа, 26 червня 2024 14:24

В ОП пояснили, що дасть ордер на арешт Шойгу і Герасимова

В ОП пояснили, що дасть ордер на арешт Шойгу і Герасимова
Ордер закріплює, що росіяни дійсно чинили воєнні злочини. Фото: ТАСС

Ордери Міжнародного кримінального суду на арешт колишнього міністра оборони Росії Сергія Шойгу та начальника генштабу Валерія Герасимова є дуже важливими.

Ці ордери чітко говорять про три речі, сказав радник голови Офіса президента Михайло Подоляк в ефірі телемарафону, передає Gazeta.ua.

По-перше, з цього виходить, що злочини проти міжнародного гуманітарного права дійсно були. По-друге, вони не мають строку давності та будуть суттєво впливати на подальшу долю РФ та її громадян.

"І третє, що важливо для країн нейтрального статусу, того ж Глобального Півдня, що до РФ ніхто не ставиться так, як це було, наприклад, після вторгнення у 2014 році. Що в будь-якому випадку всі ці слідчі дії будуть доведені до кінця і Росія буде платити відповідну ціну", - підсумував Подоляк.

Такі судові справи або звинувачення не є простою формальністю. Після програшу РФ вони стануть дуже швидким шляхом відправити на лави підсудних не тільки Шойгу і Герасимова, але й всіх причетних до початку агресії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна

"Це не просто якась фікція, не просто заради інформаційного приводу", - каже він.

Радник наголосив, що все буде не так, як це собі уявляють росіяни.

"Щобільше, я скажу, що вони точно всього цього не очікували і розуміють, що незворотнім вже є цей процес. Той же Шойгу розуміє, що він буде або свідком, який спробує підписати угоду зі слідством і дати велику кількість показів на того ж Путіна, або просто зникне ще до початку судових процесів. Для того, щоб мати менше потенційних свідків, які можуть такі угоди укладати", - пояснив він.

У Шойгу вже є проблеми через слідчі дії стосовно чиновників, які працювали у Міноборони РФ за його часів.

"Він, скоріш за все, зникне. Ще який час буде знаходитись в іпостасі голови Радбезу, але поступово його функціонал там буде зменшуватись, він буде менше присутній на нарадах та у публічному просторі. А потім якось побачимо судову справу. Навіть в Росії до Шойгу негативно ставляться в оточенні Путіна. І сам Путін вкрай негативно ставиться, незалежно від того, що той влаштовував шашлики на Алтаї", - підсумував Подоляк.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт колишнього міністра оборони Росії Сергія Шойгу та начальника Генштабу РФ Валерія Герасимова.

Їх підозрюють у причетності до міжнародних злочинів, скоєних у період 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року.

Зараз ви читаєте новину «В ОП пояснили, що дасть ордер на арешт Шойгу і Герасимова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі