вівторок, 04 липня 2023 12:01

Велика Британія підтримала вступ України в НАТО за сценарієм Швеції та Фінляндії

Велика Британія підтримала вступ України в НАТО за сценарієм Швеції та Фінляндії
Можливість членства України в Північноатлантичному альянсі без виконання Плану дій щодо членства почали активно обговорювати перед липневим самітом. Фото: pixabay.com

Україна зможе приєднатися до НАТО за сценарієм Фінляндії та Швеції, які вступають до Альянсу без Плану дій щодо членства (ПДЧ).

Водночас невідомо, коли саме Україна вступить до НАТО, адже невідомо скільки триватиме повномасштабна війна з Росією, заявив міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі газеті La Repubblica.

"Я вважаю, що Україна може зробити це без звичайної тяганини, як це сталося зі Швецією та Фінляндією", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ердоган пообіцяв блокувати заяву Швеції на вступ до НАТО

Можливість членства України в Північноатлантичному альянсі без виконання Плану дій щодо членства почали активно обговорювати перед липневим самітом.

"Армія в Києві тепер має досвід постачання озброєнь та навчання за стандартами НАТО", – додав Клеверлі.

План дій щодо членства в НАТО – це програма з прийняття нових членів у НАТО. Розпочата у квітні 1999 року. Призначена для допомоги країнам, які мають намір стати членами НАТО.

ПДЧ включає конкретні умови та реформи, які покликані допомогти кандидатам відповідати певним політичним, економічним та військовим критеріям. Їхнє виконання може зайняти роки. Якщо Україні дозволять вступити без ПДЧ, це значно прискорить її шлях до Альянсу.

Зараз ви читаєте новину «Велика Британія підтримала вступ України в НАТО за сценарієм Швеції та Фінляндії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі