середа, 22 червня 2011 16:40

Вбивство Патріса Лумумби організувала Бельгія?

Вбивство Патріса Лумумби організувала Бельгія?

Сім'я вбитого прем'єр-міністра колишньої Республіки Конго (нині Демократичної Республіки Конго) Патріса Лумумби приготувала позов до влади, а також ряду діючих та колишніх чиновників Бельгії. Як повідомляють бельгійські газети De Tijd і Le Soir, позовна заява буде подана в один з брюссельських судів у четвер, 23 червня.

У своєму позові рідні конголезького політика вимагають визнання причетності уряду Бельгії до організації вбивства Патріса Лумумби. Зокрема, в заяві стверджується, що для усунення екс-прем'єра Брюссель виділив 250 мільйонів бельгійських франків (близько шести мільйонів євро), а також всіляко сприяв вбивцям політика.

Також позивачі вимагають, щоб у державних архівах Бельгії був відкритий доступ до документів, що мають відношення до смерті Лумумби.

У позові рідних Патріса Лумумби фігурують близько десяти державних осіб, проте їх імена не наводяться. Між тим газеті De Tijd стало відомо, що одним з них є Етьєн Давіньон, на момент загибелі екс-прем'єра обіймав посаду помічника міністра закордонних справ Поля-Анрі Спаака.

Патріс Лумумба став прем'єр-міністром країни за підсумками перших виборів, що пройшли в 1960 році. У тому ж році Республіка Конго отримала незалежність від Бельгії. В ході політичної боротьби Лумумба був знятий зі своєї посади президентом Жозефом Касавубу, незабаром після чого спійманий сепаратистами і 17 січня 1961 розстріляний.

За підсумками розслідування, завершеного бельгійськими властями в 2002 році, Брюссель заявив про те, що "несе моральну відповідальність" за загибель колишнього прем'єра.

Зараз ви читаєте новину «Вбивство Патріса Лумумби організувала Бельгія?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі