понеділок, 19 вересня 2011 12:00

У Венеціанській комісії хочуть, аби "судимим" не забороняли брати участь у виборах

У Венеціанській комісії хочуть, аби "судимим" не забороняли брати участь у виборах

У Венеціанській комісії Ради Європи закликають українську владу до діалогу з опозицією.

Відсутність діалогу між опозиційними та провладними політичними силами у парламенті щодо нового виборчого закону викликає тривогу в експертів Ради Європи, наголосив в інтерв'ю Deutsche Welle секретар комісії Томас Маркерт.

"Будь-який виборчий закон має гарантувати рівні шанси для всіх політичних сил. Його метою не може бути збереження при владі певної партії. Тому консенсус влади і опозиції при внесенні змін до виборчого законодавства є важливою демократичною традицією в Європі", - наголосив Маркерт.

Представник експертної комісії при Раді Європи поділяє побоювання опозиції, що заплановане повернення до змішаної виборчої системи, згідно з якою половина депутатів обиратиметься за партійними списками, половина – у мажоритарних округах, може сприяти викривленню результатів виборів на користь провладних сил.

"Загалом не нашій комісії вирішувати, якою саме бути виборчій системі – у країнах Європи діють багато різних систем. Однак ми не можемо не нагадати нашим партнерам у Києві про негативний досвід, який країна мала зі змішаною системою, до якої планують повернутися", - зауважив Маркерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна заслуговує на кращу Конституцію - голова Венеціанської комісії

Він також зазначив, що під час візиту до Києва представники комісії планують обговорити питання змін до виборчого законодавства як з представниками різних політичних сил, так і з представниками неурядових організацій.

У попередніх висновках щодо запланованих змін до виборчого законодавства   Венеціанська комісія висловила декілька принципових зауважень, які будуть обговорюватися під час зустрічей у Києві. Йдеться, зокрема, про норму, згідно з якою в Україні до виборів можуть не допустити осіб, які мають судимість.

"Ця норма видається неадекватною. Зазвичай такі обмеження висувають лише щодо осіб, які скоїли тяжкі злочини. І обмеження щодо представницького мандату мають бути частиною судового вироку, винесеного особі за тяжкий злочин. Тут цього не передбачено – йдеться просто про "судимість", - зауважує Макерт.

Зараз ви читаєте новину «У Венеціанській комісії хочуть, аби "судимим" не забороняли брати участь у виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі