середа, 05 червня 2024 18:15

В уряді заявили, що не будуть змушувати 17-річних українців повертатися з-за кордону до України

В уряді заявили, що не будуть змушувати 17-річних українців повертатися з-за кордону до України
Ірина Верещук перебуває на міністерській посаді з листопада 2021 року. Фото: Facebook.com/MReintegration

В уряді незабаром ухвалять постанову, за якою 17-річні хлопці з України, які зараз живуть за кордоном, не повинні будуть повертатися, аби стати на військовий облік.

Про це у середу заявила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук у Telegram.

Верещук заявила, що "Міноборони каже, що вони (17-річні. - Gazeta.ua) мають приїхати в Україну та стати на військовий облік. Юридично в Міноборони мають рацію, бо так виписані чинні правила".

"Ми в уряді добре розуміємо, що змушувати студентів немобілізаційного віку їхати в Україну, щоб пройти відповідні процедури, - це лише збільшить навантаження на ВЛК і нічого не допоможе в мобілізації", - заявила Верещук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо хочемо вижити, мобілізація має бути з 20 - Чмут

Міністерка сказала, що "вже розроблено відповідну постанову, зараз вона проходить погодження та найближчим часом буде прийнята".

"Допризовникам і призовникам, які зараз за кордоном, буде надано відтермінування щодо взяття на облік – або до повернення в Україну, або до кінця воєнного стану", - заявила Верещук.

За чинним законодавством підлітки чоловічої статі у той рік, коли їм виповнюється 17, мають отримати приписне посвідчення. Воно підтверджує, що людина стала на військовий облік. Інакше передбачається штраф, пише "Суспільне".

У Міністерстві оборони повідомили, що українцям за кордоном, яким виповнилося 17 років, потрібно повернутися до України і стати на військовий облік у територіальних центрах комплектування та соціального захисту.

Юнаки, яким виповнилося 17 років, мають стати на військовий облік. Є така вимога. І вона стосується і тих, хто знаходиться за кордоном. Стати на облік треба в ТЦК і СП, сказав речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін.

Зараз ви читаєте новину «В уряді заявили, що не будуть змушувати 17-річних українців повертатися з-за кордону до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі