пʼятниця, 24 травня 2024 02:50

В Раді заявили, що примусити військовозобов'язаних повертатися з-за кордону неможливо

В Раді заявили, що примусити військовозобов'язаних повертатися з-за кордону неможливо
В Верховній Раді розглянули можливість примусового повернення чоловіків з-за кордону. Фото:Українська правда

Процедура повернення військовозобов'язаних українців з-за кордону просто неможлива.

Питання повернення українців, які можуть зі зброєю в руках захищати державу, це - питання моралі, заявив у коментарі "Укрінформу" голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва і член фракції "Слуга народу" Олександр Мережко.

Це питання наразі не стоїть на порядку денному на рівні міжпарламентської дипломатії, зазначив він.

Мережко нагадав, що українська влада зверталася із закликом до чоловіків призовного віку, які можуть тримати зброю у руках, щоб ті поверталися на Батьківщину і допомагали захищати країну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям за кордоном поновили видачу готових документів

Представники деяких європейських держав не виключали можливість розробки механізму повернення військовозобов'язаних чоловіків в Україну. Проте у цьому механізмі не йшлося про те, що українських громадян повертатимуть примусово.

Україна ніяким чином не може впливати на окремі політичні рішення міжнародних партнерів, які ухвалюються на підставі принципів правової держави і демократії. Для примусового повернення військовозобов'язаних громадян України демократичні держави повинні мати якісь підстави, зазначив Мережко.

"Більшість українських чоловіків, які перебувають в країнах ЄС, здебільшого перебувають там на законних підставах, або виїхали ще до повномасштабного вторгнення російського агресора. Тобто вони не є злочинцями та не підлягають екстрадиції", - сказав парламентар.

Примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку до країни, яка воює, не буде, заявила 30 квітня віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Зараз ви читаєте новину «В Раді заявили, що примусити військовозобов'язаних повертатися з-за кордону неможливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі