вівторок, 25 жовтня 2011 22:55

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

В Європарламенті остаточно затвердили резолюцію щодо України

В Європарламенті остаточно затвердили резолюцію щодо України

Фракції в Європарламенті затвердили остаточний текст резолюції по Україні і вирішили не припиняти переговори про укладення Угоди про асоціацію.

Сьогодні, 25 жовтня, представники фракцій зустрілися для консультацій. Зрештою, політичні сили розділилися на два табори. Представники одного вимагали негайно припинити переговори з Україною з приводу Угоди про асоціацію з-за вироку колишньому прем'єр-міністру Юлії Тимошенко. Представники другого табору наполягали на тому, що переговори щодо Угоди про асоціацію припиняти не можна.

За словами Марека Сівця, євродепутата від фракції соціалістів, те, як проходив судовий процес над Тимошенко, і політичні події навколо нього викликали велике невдоволення в Європарламенті.

"На мою думку, немає взаємозв'язку між справою Тимошенко та укладенням Угоди про асоціацію", - сказав Сівець.

Більш категорично оцінюють судовий процес над Тимошенко представники Європейської народної партії.

"Ця угода є взаємовигідною. Однак ми не можемо забувати, що Євросоюз - це спільнота, яка базується на спільних цінностях. Переслідуючи наші інтереси, ми не можемо, як кажуть, "продавати нашу душу". Ми повинні бачити, що гарантуються якісь мінімальні стандарти правової держави, а опозиція не відчуває систематичних утисків", - зазначив представник ЄНП Елмар Брок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ЄС немає єдиної позиції щодо України, тому шантажувати Європу не варто - Чорновіл

Остаточний текст резолюції по Україні став результатом компромісу усіх політичних сил Європарламенту. Переговори щодо укладення Угоди про асоціацію між Євросоюзом та Україною вирішено було не припиняти. Але депутати погодилися, що доля цього документа після його погодження та підписання повинна бути поставлена ??в залежність від просування Києва на шляху демократизації. Враховуючи те, що представники всіх політичних сил погодилися з текстом резолюції, швидше за все, вона буде схвалена і під час голосування, яке відбудеться 27 жовтня.

Євродепутат від "зелених" Ребекка Гармс сказала, що за допомогою резолюції європарламентарії хочуть послати Україна чіткий сигнал: вони не жартують. У документі чітко записано: якщо в Україні не буде "стабільних демократичних відносин - незалежної судової системи і свободи преси, то Угода про асоціацію з Україною ратифікована не буде і, відповідно, не почне діяти".

Зараз ви читаєте новину «В Європарламенті остаточно затвердили резолюцію щодо України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі