вівторок, 13 червня 2023 14:15

Спецтема: Війна Росії проти України

"Умови назрівають" – чому Блінкен зробив заяву про переговори з Росією

"Умови назрівають" – чому Блінкен зробив заяву про переговори з Росією
Радянський Союз здавався дуже міцним, а потім за пару років зник. Так і зараз – російська влада здається міцною, але це не назавжди, наголосив Олексій Їжак. Фото: Facebook

Державний секретар США Ентоні Блінкен наголосив, що контрнаступ може допомогти вийти на переговори з Росією на позиціях сили. Штати ще раз нагадали про свою позицію, але коли це відбудеться – наразі не відомо. Москва намагатиметься просувати свої позиції, але на її умовах на переговори ніхто не піде. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів експерт-міжнародник Олексій Їжак.

"Це стара позиція Сполучених Штатів. Вони прийняли стратегію, що Україні треба допомагати стільки, скільки потрібно, щоб змінити баланс сил і говорити з позиції сили з Росією. Блінкен нагадав, на яких умовах погодяться на завершення бойових дій. Це переговори з позиції слабкості Росії, де Україна виставлятиме свої умови миру. Коли такі умови настануть – Блінкен не сказав", – сказав Їжак.

Коли Росія на це погодиться – це питання, пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ продовжать домагатися успіхів ‒ у США прокоментували український контрнаступ

"Щоб з'ясувати це, лідери інших держав час від часу телефонують Путіну. Останній дзвінок був від Шольца. А перед цим він дзвонив дуже давно. Це замір настроїв і можливість нагадати, що з Росією будуть домовлятися, коли вона погодиться вивести війська. Ніхто не знає, наскільки Росія готова говорити. Радянський Союз здавався дуже міцним, а потім за пару років зник. Так і зараз – російська влада здається міцною, але це не назавжди. І всі готуються. Умови назрівають, але коли станеться – важко сказати", – уточнив Їжак.

Росія намагається витиснути своє, додав експерт.

"Їй потрібна пауза у війні, щоб зібратися з силами. Але ніхто не сяде з ними за стіл переговорів, поки не буде виконано попередніх умов. І найменше з них – виведення військ з території України", – пояснив Їжак.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що успіх у контрнаступі зробить дві речі – зміцнить позицію США за будь-яким столом переговорів, якщо виникне така нагода, і, можливо, змусить президента Росії Володимира Путіна зосередитися на переговорах про припинення війни, яку він розпочав.

На кількох ділянках фронту українські війська ведуть контрнаступальні дії і продовжують звільняти населені пункти. При цьому російські окупанти сподіваються зупинити просування ЗСУ, застосовуючи "гнучку оборону". Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, українські військові минулої доби продовжували контрнаступальні дії щонайменше на трьох ділянках фронту.

Зараз ви читаєте новину «"Умови назрівають" – чому Блінкен зробив заяву про переговори з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі