вівторок, 08 червня 2010 11:52

Україна готова знизити ціну за прокачку російського газу - ЗМІ

Україна готова знизити ціну за прокачку російського газу - ЗМІ

8 червня в Стамбулі відбудуться переговори по газопроводу South Stream, який повинен бути побудований в обхід України. Щоб добитися цього, прем'єр-міністр Росії Володимир Путін має намір запропонувати Реджепу Ердогану створити двосторонній енергетичний альянс.

Україна, у свою чергу, готує альтернативну пропозицію Росії - у разі відмови Москви від South Stream вона зможе поставляти середньоазіатський газ через територію України до країн Південної Європи набагато дешевше.

Високопоставлене джерело в уряді Росії розповів, що Москва по дипломатичних каналах передала Туреччині результати досліджень морського дна Чорного моря з метою вибору маршруту для прокладання газопроводу South Stream.

Крім того, на переговорах буде розглянуто питання будівництва нафтопроводу Самсун-Джейхан, стосовно якого Москва поки не визначилася. Траса нафтопроводу Самсун-Джейхан проходить з півночі на південь Туреччини в обхід проток Босфор і Дарданелли.

Проект передбачає постачання нафти з Чорноморського басейну на європейські ринки.

Будівництво почалося наприкінці квітня. Після завершення будівництва пропускна здатність магістралі завдовжки 555 км досягне 1,5 млн барелів нафти на добу.

Позиція учасників переговорів з боку Росії щодо нафтопроводу Самсун-Джейхан напряму залежить від рішення Туреччини з прокладання в її водах газопроводу South Stream.

Якщо воно буде позитивним, Москва підтримає потрібний Анкарі проект. Путін, який активно лобіює South Stream, домагається того, щоб весь газ із Закавказзя і Середньої Азії надходив у ЄС саме по цій трубі, а не по конкуруючому трубопроводу Nabucco.

Туреччина сама не проти контролювати постачання енергоресурсів до Європи. 7 червня після двох років обговорення було підписано угоду між Азербайджаном і Туреччиною, що дозволяє останній закуповувати газ з найбільшого азербайджанського родовища Шах-Деніз-2 для подальшого перепродажу в Європу.

"Між Туреччиною і Азербайджаном існувала цінова проблема, але ми її подолали, - сказав голова центру міжнародних відносин 'Туркс" Сінан Оганов .- З тих пір, як газ подорожчав з $ 120 за тисячу кубометрів до більше за $ 200, проблема більше не виникає".

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що цей газ може поставлятися по трубопроводу Nabucco в обсязі 9-16 млрд кубометрів на рік.

Українська делегація спробує використовувати розбіжності між Росією і Туреччиною, щоб пустити російський і середньоазійський газ по території своєї країни. Як розповіло джерело в Мінпаливенерго, до Стамбулу вилетів міністр палива і енергетики Юрій Бойко. Туди ж прибув президент Віктор Янукович, а 8 червня до них повинен приєднатися прем'єр-міністр Микола Азаров. Україна має намір запропонувати російським колегам альтернативний до South Stream проект.

Зокрема, за словами співрозмовника в Мінпаливенерго, Україна готова не тільки забезпечити транспортування всього обсягу газу, на який розрахований газопровід (63 млрд кубометрів), по своїй території в країни Південної Європи, а й розпочати переговори про запровадження спеціального "наскрізного" тарифу на транспортування цих обсягів газу.

Україна принципово згодна на зниження транзитних ставок на цей газ своєю територією.

"Зараз Україна може прокачувати в балканському напрямку 35-40 млрд кубометрів газу на рік, але цей обсяг може бути збільшений до 60 млрд кубометрів за півтора-два роки - на це необхідно $ 4-5 млрд", - відзначає джерело в Мінпаливенерго.

"З урахуванням того, що South Stream оцінюється в $ 26 млрд, українська пропозиція, безумовно, набагато вигідніша. Поки питання впирається лише в політику - бажання Росії диверсифікувати транзит газу. Якщо ж це бажання піде врозріз із планами Туреччини, в України з'являться всі шанси домогтися повернення статусу пріоритетної держави для транзиту російського газу. Тим більше що політичне потепління у відносинах між країнами цьому сприяє ", - відзначає начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн.

Коммерсантъ-Украина

Зараз ви читаєте новину «Україна готова знизити ціну за прокачку російського газу - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі