понеділок, 22 липня 2013 21:53

"Ударівець" розповів, навіщо новий закон про референдум

"Ударівець" розповів, навіщо новий закон про референдум
Ростислав Павленко Фото: radiosvoboda.org

Новим законопроектом про всеукраїнський референдум, який запропонували депутати від "УДАРу", народні обранці хочуть виправити порушення Конституції. Про це в ефірі каналу ТВі розповів один з авторів проекту Ростислав Павленко.

"Найголовніше, це повернути референдуму його єдину правильну роль — це пізнання думки людей і, власне кажучи, виправлення тих порушень Конституції, які були допущенні при прийнятті того, що влада покищо називає чинним законом про референдум. Це стосується і механізму зміни до Конституції. Не можна сказати, що повернуто дію якихось норм про імплементацію. Є положення Конституції, де чітко вказано, яким чином ця Конституція має бути змінена. І там не передбачено прямої зміни Конституції на референдумі", - сказав він.

"Ударівець" зазначив, що референдум може використовуватися, аби підмінити думку людей.

"І ми знаємо з прикладів дуже багатьох країн, з сусідньої Білорусі, що референдум використовується штучно для того, щоб підмінити думку людей думкою влади. І є низка інших положень законопроекту чинного закону, які, власне, спотворюють роль людей. Наприклад, комісія щодо референдуму формується владою для влади. Влада може визначати, чи правильно люди ставлять питання на референдум, чи не правильно. При чому, це відноситься до повноважень фактично Міністерства юстиції. І так далі. І всі ці речі пропонується виправити, повернути ситуацію з референдумом у Конституційне поле", - додав Павленко.

Нагадаємо, нардепи від "УДАРу" подали до Верховної Ради проект концептуально нового закону про всеукраїнський референдум. Вони пропонують скасувати можливість виносити на всеукраїнський референдум текст нової Конституції та змін до вже чинної її редакції без участі Верховної Ради, "що є гарантією від зміни конституційного ладу в неконституційний спосіб".

При цьому, законопроект передбачає можливість винесення на всеукраїнський референдум за народною ініціативою питання про скасування нормативно-правових актів президента, Кабінету міністрів, міністерств чи інших центральних органів виконавчої влади. Крім того, нардепи пропонують повернути скасовану 2012 року норму про обов'язкову імплементацію парламентом рішень загальноукраїнського референдуму.

Зараз ви читаєте новину «"Ударівець" розповів, навіщо новий закон про референдум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі