середа, 25 листопада 2009 10:33

У Тимошенко похвалились газом за $160 і відсутністю штрафів

У Тимошенко похвалились газом за $160 і відсутністю штрафів

Керівництво "Нафтогазу" і "Газпрому" виконали доручення своїх урядів і врегулювали не найважчу проблему у російсько-українських газових взаємовідносинах. На жодні поступки Україна не пішла.

Про це напередодні ввечері в ефірі "5 каналу" повідомив народний депутат від БЮТ, член Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу Сергій Пашинський, коментуючи підписання доповнень до газового контракту.

"Нема жодної країни у Європі, яка б у повному обсязі виконала контракт на закупівлю газу у "Газпрому". Якщо йти по аналогії, то Росія мала б виставити штраф всій Європі. До речі, тоді б Туркменія виставила штраф самій Росії, бо росіяни не добрали їхній газ. На вулиці криза", - вважає "бютівець".

Пашинський заявив, що немає ніякого 8-мільярдного боргу за недобір блакитного палива.

"Не було ніякого боргу навіть гіпотетично. Мене ця цифра просто розважає. Якщо навіть іти по букві духу контракту і не вступати у переговори, то там десь 2 млрд. Станом на сьогодні у нас нульові зобов"язання і повністю проплачений газ за рік", - сказав він.

Нардеп зазначив, що питання надання російською стороною кредиту Україні поки заморожене, але це тимчасово.

"Україна рік тому звернулась до Європейського Союзу і до всіх донорів з проханням надати кредит. На жаль, РФ відмовилась, проте ці переговори йдуть по лінії Міністерства фінансів. Я виступаю за те, якщо Україні потрібен кредит, то його треба брати там, де найліпші для України умови. У мене нема інформації, що Росія остаточно відмовила, але три місяці тому нам надійшов лист від Кудріна (глава Мінфіну РФ – ред.) про те, що на тому етапі нам допомогти не могли", - розповів Пашинський.

"Бютівець" додав, що завдяки плідній співпраці з російською стороною вдалося закупити газ за помірними цінами.

"Газпром" і "Нафтогаз" в рамках своєї співпраці можуть моделювати. У них товарообіг - більше $10 млрд. Не виключаю, що проводяться якісь переговори про відстрочки чи аванси. Ми в цьому році взяли аванс і я дуже задоволений, що ми це зробили, тому що на цей аванс за транзит ми змогли купити газ по $160. Не дивлячись на те, що ціна піднялась у нас в підземних сховищах 27 млрд куб. м газу по $200", - повідомив він.

Відповідаючи на запитання про співпрацю України з ЄС у питанні модернізації ГТС, Пашинський поскаржився на прийняття закону про підвищення соцстандартів.

"Європа має намір співпрацювати з нами в плані реконструкції ГТС, але через прийняття авантюрних законів ми заморозили співпрацю з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Це був сигнал для всіх фінансових інституцій, в тому числі Європи. Я думаю ми цей злочин поборемо і будемо рухатись в напрямку взаємовигідного співробітництва і з Європою, і з Росією", - підсумував депутат.

Як відомо, підписаними документами закріплена відсутність штрафних санкцій щодо об"ємів споживання газу "Нафтогазом України" в 2009 році.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Тимошенко похвалились газом за $160 і відсутністю штрафів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі