вівторок, 10 листопада 2020 16:36

У Раді готуються розглядати законопроєкт Разумкова щодо е-декларування

У Раді готуються розглядати законопроєкт Разумкова щодо е-декларування
Антикорупційний комітет відхилив альтернативний законопроєкт Олександра Дубінського. Фото: РБК-Україна

Комітет з питань антикорупційної політики рекомендував нардепам ухвалити законопроєкт голови Верховної Ради Дмитра Разумкова про відновлення електронного декларування та кримінальної відповідальності за невірогідне декларування.

Про це розповів перший заступник голови комітету, нардеп із фракції "Голосу" Ярослав Юрчишин в коментарі Укрінформу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конституційна криза: "слуга" розказав, який законопроєкт потрібно прийняти до КСУ

"Щодо законопроєкту спікера, то було запропоновано прийняти за основу та в цілому. Але якщо зал визначиться доопрацювати, що було би цілком логічним, зважаючи на юридичні неточності у формулюваннях, то треба йти за 116-ю статтею Регламенту: дати можливість фактично переписати норми. Зокрема, за пропозицією "Голосу" варто було би замінити слова "відновити норми", які скасував Конституційний суд, на "викласти у наступній редакції", тим самим захистивши законопроєкт. Відповідно, законопроєкт спікера може розглядатися вже у вівторок, 17 листопада", - зазначив Юрчишин.

Водночас антикорупційний комітет відхилив законопроєкт члена фракції "Слуги народу" Олександра Дубінського, додав нардеп.

"Профільний комітет зауважив, що пан Дубінський пропонує фактично вивести суддів з-під усього антикорупційного законодавства, власне, у законопроєкті так і написано, що на суддів не поширюється дія цієї законодавчої сфери. Відповідно, так само є й друга нелогічна пропозиція: передати Державній судовій адміністрації повноваження контролю за декларуванням, тобто суто адміністративному органу, який таких функцій, звісно, не має. І тут же законопроєкт суперечить навіть сам собі: спочатку взагалі виводить суддів з-під будь-яких норм антикорупційного законодавства, а потім регламентує, як варто їх перевіряти, хоча перевіряти неможливо", - пояснив політик.

27 жовтня Конституційний суд визнав неконституційною статтю, яка передбачає покарання за брехню в декларації. Також КСУ визнав неконституційними повноваження НАЗК з перевірки декларацій чиновників та положення про відкритий доступ до декларацій в Єдиному державному реєстрі.

2 листопада голова Верховної Ради Дмитро Разумков вніс альтернативний проєкт закону. Він запропонував повернути е-декларування в первісному вигляді. Але розгляд проєкту відтягнули, бо в Раді появився ще один законопроєкт нардепа від партії "Слуга народу" Олександра Дубінського.

Зараз ви читаєте новину «У Раді готуються розглядати законопроєкт Разумкова щодо е-декларування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі